ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Μάχη στήθος με στήθος το ‘ναι’ με το ‘όχι’

evet-hayir

Ο Bekir Agirdir, διευθυντής της αξιόπιστης εταιρίας δημοσκοπήσεων Konda, είπε στην εφημερίδα Hurriyet ότι η μάχη είναι στήθος με στήθος.

Σύμφωνα με έρευνα, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει πολύ υψηλό, γύρω στο 15%-17%, ενώ ένα 3%-5% δεν αισθάνεται έτοιμο να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ο Αγιρντίρ σημείωσε ότι περίπου το 65% της τουρκικής κοινωνίας είναι βαθιά διχασμένη ενόψει του δημοψηφίσματος με αποτέλεσμα η στάση του υπόλοιπου 35% να έχει καθοριστικό ρόλο για την τελική έκβαση. Ιδιαίτερα πολωμένοι απέναντι στο δημοψήφισμα εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού κόμματος MHP, καθώς τουλάχιστον οι μισοί ετοιμάζονται να απορρίψουν την πρόταση Ερντογάν, ενώ ένα 15% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Η εταιρία Gezici Research βρίσκει ότι ενώ το στρατόπεδο του ‘όχι’ είχε προβάδισμα 58% τον Ιανουάριο, αυτό έχει μειωθεί σε 51%. Η εταιρία εκτιμά ότι η αλλαγή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι 45% των νέων ψηφοφόρων (18-27 ετών) δεν σκοπεύει να ψηφίσει.

Από τις 28 πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι 12 προβλέπουν την επικράτηση του όχι κα οι 8 του ναι, σύμφωνα με το πρακτορείο T24.

Το ΑΚΡ προσπαθεί να πείσει τα αναποφάσιστα μέλη της βάσης του και στρέψει προς το μέρος του όλους τους αναποφάσιστους. Ο πρόεδρος Ερντογάν με θυμωμένα ξεσπάσματα και οξύ τρόπο καταφέρεται κατά της αντιπολίτευσης και των Ευρωπαϊκών χωρών χαρακτηρίζοντας την ψήφο ζήτημα ζωής και θανάτου για την Τουρκία. Το στρατόπεδο του ναι αγοράζει μαζικά διαφημιστικό χρόνο και τόπο, προσπαθώντας να πείσει με πιο ήρεμο τρόπο να ψηφιστεί η συνταγματική αλλαγή του Ερντογάν. Η άλλη πλευρά ωστόσο δυσκολεύεται να περάσει το μήνυμά της καθώς όλα τα μέσα δέχονται την πίεση του ΑΚΡ.

Εν τω μεταξύ την Δευτέρα άνοιξαν οι κάλπες για τα 3 εκατομμύρια Τούρκων ψηφοφόρων του εξωτερικού σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία και Δανία. Οι Τούρκοι του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν σε 120 διπλωματικές αποστολές σε 57 χώρες μέχρι τις 9 Απριλίου, μια βδομάδα πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Κάλπες υπάρχουν επίσης και στα διεθνή αεροδρόμια Ataturk και Sabiha Gokcen στην Κωνσταντινούπολη. Πολλές δημοσκοπήσεις θεωρούν την ψήφο των Τούρκων του εξωτερικού αποφασιστική για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top