ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Νέα εντάλματα σύλληψης στα πλαίσια της καταστολής για το αποτυχημένο πραξικόπημα

turkey-arrests

Πάνω από 260 νέα εντάλματα σύλληψης εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές  στο πλαίσιο της έρευνας για το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, μεταδίδει το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Στην Κωνσταντινούπολη η εισαγγελία ζήτησε την προσαγωγή 144 στρατιωτικών που φέρονται να είναι οπαδοί του Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους μετά την έκδοση αυτών των ενταλμάτων σύλληψης και, σύμφωνα με το Anadolu, προχώρησε σε περίπου είκοσι συλλήψεις.
Από την πλευρά της, η εισαγγελία της Άγκυρας, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος 124 ανθρώπων που φέρεται να χρησιμοποιούσαν το ByLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που σύμφωνα με τις αρχές ήταν το εργαλείο επικοινωνίας των υποστηρικτών του Γκιουλέν.
Το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι μεταξύ των 124 ανθρώπων που καταζητούνται στην Άγκυρα, 33 εργάζονταν στην τουρκική Αρχή Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφοριών (BTK), 36 στην Αρχή Αγορών Κεφαλαίου (SPK) και 55 σε ιδιωτικά σχολεία που διαχειρίζονται οι γκιουλενιστές και τα οποία έχουν κλείσει οι αρχές.
Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι είναι επικεφαλής μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», η οποία εισέδυσε στους θεσμούς προκειμένου να οικοδομήσει ένα «παράλληλο κράτος».
Ωστόσο ο ιερωμένος, που αρνείται κάθε ανάμιξη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, δηλώνει από την πλευρά του ότι ηγείται ενός δικτύου σχολείων, ΜΚΟ και επιχειρήσεων που σκοπό έχουν να προωθήσουν το προοδευτικό και φωτισμένο ισλάμ.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 100.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Αυτές οι διώξεις, που έχουν θέσει επίσης στο στόχαστρο φιλοκουρδικούς κύκλους και τα μμε, έχουν προκαλέσει την ανησυχία ευρωπαϊκών χωρών και ΜΚΟ που καταγγέλλουν μια καταστολή που αποσκοπεί στη φίμωση κάθε επικριτικής φωνής.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top