ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Νέο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών – Απειλές για ακύρωση της διμερούς συμφωνίας για τους πρόσφυγες

8-turks2

Νέα αίτημα έκδοσης για τους 8 τούρκους στρατιωτικούς έστειλε η Άγκυρα, μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην προχωρήσει στην έκδοσή τους στην γείτονα τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την ζωή τους, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η νέα κίνηση της Άγκυρας έρχεται επίσης να προστεθεί στην επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορώντας την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκράτες και προειδοποιώντας ότι η μη έκδοση θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Την Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι όταν οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί αυτομόλησαν στην Ελλάδα είχε επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση και του είχε υποσχεθεί ότι το θέμα «θα λυθεί σε 15-20 ημέρες».

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας. Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας» απαντά η Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα. «Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές» καταλήγει το Μαξίμου.

Μεγάλη δημοσιότητα δίνει ο γερμανικός Τύπος στην ιστορική απόφαση του Άρειου Πάγου να απορρίψει την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών στην πατρίδα τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η απόφαση θα δυσκολέψει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας.

«Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει το περιοδικό Der Spiegel.«Γιατί η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τη οργή της Τουρκίας […] Η περίπτωση των οκτώ αξιωματικών έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον Ερντογάν. Ένστολοι ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα του προαιώνιου εχθρού. Και αυτό συνιστά πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας και την τουρκική εθνική υπερηφάνεια. Ένας κόλαφος στον Ερντογάν», αναφέρει το περιοδικό.

Το ενδεχόμενο μη τήρησης της συμφωνίας για το προσφυγικό από την πλευρά της Τουρκίας επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η Άγκυρα έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα».

«Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των νατοϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας», επισημαίνει η «Tageszeitung» του Βερολίνου.«Σαν πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν ξεχνά κανείς τι είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ήταν αριθμός-ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016».

Δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir το οποίο αναφέρει ότι ο Ερντογάν απειλεί με «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ελληνικές ακτές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ.

Το Reuters επικαλείται το τουρκικό κανάλι Haber, το οποίο μετέδωσε πως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των προσφύγων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top