ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Ξανά πρόεδρος του ΑΚΡ ο Τ. Ερντογάν

erdogan-congress

Με 565 πούλμαν από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας κατέφθασαν περισσότερα από 60.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα, για να παρακολουθήσουν το έκτακτο συνέδριο που ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Κυριακής στον κλειστό αθλητικό χώρο Ankara Arena, στην τουρκική πρωτεύουσα.
Κεντρικό πρόσωπο ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μετά από το πρόσφατο δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, μπόρεσε και θεσμικά πλέον να επιστρέψει, ως μέλος, στις τάξεις του κόμματος που ίδρυσε.
«Με 1.414 ψήφους, ο αρχηγός και ιδρυτής μας επελέγη πρόεδρος», δήλωσε πανηγυρικά ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χαγιάτι Γιαζιτσί αναφερόμενος στην εκλογή του μοναδικού υποψηφίου για την ηγεσία του AKP.
Ο ιδρυτής του κόμματος Ερντογάν αναγκάστηκε να αποχωρίσει από την ηγεσία όταν έγινε πρόεδρος της Τουρκίας, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα που ίσχυε τότε.
O Ερντογάν επανέρχεται στην αρχηγία ύστερα από 998 ημέρες απουσίας και ενώ ήδη εκτελεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας. Η επιστροφή του πιστεύεται ότι θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τη χώρα, αλλά και για το κόμμα του, καθώς σκοπεύει να ενισχύσει τις εξουσίες της Κεντρικής Επιτροπής Αποφάσεων και Κομματικής Διαχείρισης και να τοποθετήσει σε καίριες κομματικές θέσεις νέα σε ηλικία στελέχη για ένα δυναμικό νέο ξεκίνημα. Υπάρχει μάλιστα και η εντύπωση ότι ίσως «τιμωρήσει» τα στελέχη εκείνα που υπηρετούσαν σε αυτοδιοικητικές θέσεις σε περιοχές όπου είχε υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της 30ής Απριλίου.
«Συνοδοιπόροι» οι ψηφοφόροι Ερντογάν
Μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το συνεδριακό χώρο ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποκάλεσε «συνοδοιπόρους» τους οπαδούς του, ενώ τους υποσχέθηκε ότι «θα βαδίζει μαζί τους μέρα και νύχτα ως τις εκλογές του 2019». Με συνθήματα «Νέα ορμή προς τα εμπρός» και «Δημοκρατία, Αλλαγή, Μεταρρύθμιση», τα 470 μέλη του συνεδρίου αλλάζουν έξι άρθρα στο καταστατικό του κόμματος αναδεικνύοντας νέο πρόεδρο τον Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα εκλέγουν και τα νέα μέλη της κεντρικής επιτροπής.
Αναμένεται μάλιστα να δημιουργηθεί θέση αντιπροέδρου του κόμματος, ο οποίος θα επιλέγεται από τον πρόεδρο και το κεντρικό όργανο και θα μπορεί να διαγράφει όποιον βουλευτή ψηφίζει κατά της κομματικής γραμμής. Ένας ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός αναμένεται επίσης πολύ σύντομα.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top