ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Οριακό προβάδισμα υπέρ του Ερντογάν

Turkey_ dimopsifisma

Στην Τουρκία έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα, με το οποίο δε θα κριθεί μόνο η αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, αλλά και η μελλοντική πορεία της χώρας και οι σχέσεις της με τη Δύση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις του Ινστιτούτου Gezici, καταγράφεται οριακό προβάδισμα του προέδρου Ερντογάν. 51,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα εγκρίνει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, έναντι 48,7% που απάντησε αρνητικά. Άγνωστος Χ η συμμετοχή των αναποφάσιστων.

Το πακέτο το οποίο καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν αποτελείται από 18 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προβλέπει τη μεταφορά στον πρόεδρο κεντρικών εξουσιών που κανονικά ασκεί ένας πρωθυπουργός. Κατόπιν αυτού, το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται.

Τη δύσκολη θέση των πολιτών που θα ψηφίσουν «όχι» στη συνταγματική αλλαγή επισημαίνει ο Μίχαελ Λινκ, διευθυντής του τμήματος δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του  Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σε συνέντευξη που δημοσιεύει η σημερινή Die Welt ο Λινκ σημειώνει ότι οι πολέμιοι της συνταγματικής αναθεώρησης είναι εκτεθειμένοι σε περιορισμούς που πηγάζουν από το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει να είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Υπάρχει εκφοβισμός των οπαδών τού όχι, ενώ πολλά ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση τους περιγράφουν με μελανά χρώματα ως εχθρούς», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ειρηνική διαδήλωση για τον γερμανοτουρκικής καταγωγής φυλακισμένο στην Τουρκία ανταποκριτή της εφημερίδας die Welt, Ντενίζ Γιτσέλ, προγραμματίζεται το απόγευμα στην πόλη Φλέρσχαϊμ, στην οποία γεννήθηκε. Ο Γιτσέλ κρατείται από τα μέσα Φεβρουαρίου στη φυλακή της Σηλυβρίας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top