ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Στα χέρια για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

Lawmakers from ruling AK Party and the main opposition Republican People's Party (CHP) scuffle during a debate on the proposed constitutional changes at the Turkish Parliament in Ankara, Turkey January 11, 2017. REUTERS/Stringer

Τούρκοι βουλευτές ήρθαν στα χέρια στη διάρκεια της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την επέκταση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Βουλευτές από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP πιάστηκαν στα χέρια σπρώχνοντας ο ένας τον άλλο γύρω από το κεντρικό βήμα του κοινοβουλίου.

Το ΑΚΡ με την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ προωθεί το νομοσχέδιο που ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι θα φέρει την δυνατή ηγεσία που χρειάζεται για να αποτρέψει την επιστροφή στο ευάλωτο σύστημα των κυβερνήσεων συνασπισμού.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP και το φιλοκουρδικό HDP φοβούνται ότι η μεταρρύθμιση του συντάγματος θα φέρει περισσότερο αυταρχισμό.

Στη διάρκεια του καυγά οι βουλευτές του CHP αντέδρασαν όταν βουλευτές του ΑΚΡ ψήφιζαν χωρίς να μπαίνουν στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους που στήθηκαν για την μυστική ψηφοφορία. Οι βουλευτές του ΑΚΡ προσπάθησαν να αρπάξουν το κινητό τηλέφωνο βουλευτή του CHP που κατέγραφε την σκηνή.

Παρά την σύγκρουση τα άρθρα 3,4 και 5 του νομοσχεδίου εγκρίθηκαν από την ολομέλεια. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Πέμπτης.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται την ψήφο τουλάχιστον 330 βουλευτών για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα που αναμένεται την άνοιξη. Το ΑΚΡ έχει 316 βουλευτές και το ΜΗΡ 39.

Τα τρία άρθρα συγκέντρωσαν από 341 ως 343 ψήφους υπέρ.

Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει στον Ερντογάν να διορίζει και να απολύει υπουργούς, να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και να κυβερνήσει μέχρι το 2029.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top