ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Στις 16 Απριλίου το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση

erdogan7

Στις 16 Απριλίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία για την αντικατάσταση του κοινοβουλευτικού συστήματος με ισχυρότερη προεδρία, όπως ανακοίνωσε το εκλογικό συμβούλιο.
Η προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας από την ίδρυση της σύγχρονης δημοκρατίας στις στάχτες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πριν περίπου έναν αιώνα.
Θα βοηθήσει τον πρόεδρο να εκδίδει διατάγματα, να κηρύσσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να διορίζει υπουργούς και κρατικούς επιτελείς. Επίσης ο Ερντογάν θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2029.
Οι υποστηρικτές του Ερντογάν βλέπουν τα σχέδια σαν μια εγγύηση σταθερότητας σε στιγμές αναταραχής, με την ασφάλεια της Τουρκίας να απειλείται από πολέμους στη Συρία και το Ιράκ και από ένα πλήθος επιθέσεων από το ΙΚ και Κούρδους αντάρτες.
Οι αντίπαλοι φοβούνται ένα βήμα πιο κοντά στον αυταρχισμό σε μια χώρα που έχει δει δεκάδες χιλιάδες – από δασκάλους και δημοσιογράφους ως στρατιώτες και αστυνομικούς – να κρατούνται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Ο Ερντογάν, προσπαθώντας να κερδίσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους, έχει προειδοποιήσει αυτούς που θα ψηφίσουν κατά των αλλαγών ότι αυτό θα δυναμώσει τους εχθρούς της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν το ΡΚΚ, που εδώ και δεκαετίες αντιπαλεύει το κράτος από τα βουνά του Καντίλ.
«Ποιος λέει όχι; Το ΡΚΚ λέει όχι. Ποιος λέει όχι; Το Καντίλ λέει όχι. Ποιος λέει όχι; Αυτοί που θέλουν να διαιρέσουν αυτή τη χώρα λένε όχι. Αυτοί που είναι εναντίον της σημαίας μας λένε όχι» είπε ο Ερντογάν σε μέλη φιλοκυβερνητικού think-tank στην Κωνσταντινούπολη, όπου την ομιλία του διέκοπταν συχνά συνθήματα με το όνομά του.
Η εκτελεστική προεδρία χρειαζόταν, είπε, για να αποφευχθούν οι εύθραυστοι κοινοβουλευτικοί συνασπισμοί του παρελθόντος. Είπε ότι οι 65 κυβερνήσεις των προηγούμενων 93 χρόνων της σύγχρονης δημοκρατίας είχαν μέση διάρκεια ζωής 16 μηνών.
Η ομιλία, όπως και όλες σχεδόν οι ομιλίες του, μεταδόθηκε ζωντανά από πολλά κανάλια καθώς η εκστρατεία ξεκινά. Η αντιπολίτευση φοβάται ότι θα μείνει απ’έξω από τις μεταδόσεις.
«Δεν πρόκειται να είναι δίκαιο δημοψήφισμα. Ξέρουμε ότι τα φιλο-ερντογανικά μέσα θα έχουν πολιτική που θα αγνοεί παντελώς την αντιπολίτευση» είπε ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου σε δημοσιογράφους.
«Θα παρουσιαστεί σαν να είμαστε αντίθετοι με το κράτος» είπε προσθέτοντας ότι το 90 τα εκατό των μέσων της Τουρκίας είναι υπό κυβερνητική επιρροή.
Οι υποστηρικτές του εθνικιστικού ΜΗΡ, που είναι το τέταρτο κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι διχασμένοι για τις αλλαγές. Ο βετεράνος ηγέτης Ντεβλέτ Μαχτσελί και πολλοί βουλευτές στηρίζουν τις αλλαγές, αλλά ο Μεράλ Ακσενέρ, που είχε διεκδικήσει πέρσι την αρχηγία του κόμματος, είναι εναντίον.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, σε ξενοδοχείο που φιλοξενούσε εκδήλωση με ομιλητή τον Ακσενέρ το Σάββατο κόπηκε το ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το ηχοσύστημα και να αναγκαστεί να μιλήσει με μεγάφωνο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top