ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Τεράστιο πλήθος στη διαδήλωση για Δικαιοσύνη

istanbul-justice march

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία είπε στο τεράστιο πλήθος που διαδήλωνε στον τερματισμό της πορείας 25 ημερών για την δικαιοσύνη ότι η χώρα ζει υπό δικτατορία και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να παλεύει κατά της καταστολής που έχουν εξαπολύσει οι αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Supporters of Kemal Kilicdaroglu, the leader of Turkey's main opposition Republican People's Party, gather for a rally following their 425-kilometer (265-mile) 'March for Justice' in Istanbul, Sunday, July 9, 2017. The leader of the main opposition party in Turkey is set to complete the final stretch of a 25-day

(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Απευθυνόμενος στις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και πανό με την λέξη «δικαιοσύνη», ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η πορεία από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη ήταν το πρώτο στάδιο μιας καμπάνιας που θα κρατήσει καιρό.
«Θα ρίξουμε τα τείχη του φόβου» είπε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τον καλωσορίσει στο τέλος της πορείας των 425 χιλιομέτρων.

Supporters of Kemal Kilicdaroglu, the leader of Turkey's main opposition Republican People's Party, shout slogans as they gather for a rally following their 425-kilometer (265-mile) 'March for Justice' in Istanbul, Sunday, July 9, 2017. The leader of the main opposition party in Turkey is set to complete the final stretch of a 25-day

(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Η πορεία διαμαρτυρίας του Κιλιτσντάρογλου είχε συγκεντρώσει μικρή υποστήριξη τις πρώτες μέρες, αλλά καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έμπαιναν στις γραμμές της, κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά της καταστολής που έχει εξαπολύσει το ΑΚΡ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

People shout slogans as Turkey’s main opposition Republican People’s Party (CHP) leader Kemal Kilicdaroglu (not pictured) walks on the final stage of his 25-day long protest, dubbed “Justice March”, against the detention of the party’s lawmaker Enis Berberoglu, in Istanbul, Turkey, July 9, 2017. REUTERS/Osman Orsal

REUTERS/Osman Orsal

«Η τελευταία μέρα της Πορείας για την Δικαιοσύνη είναι ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο βήμα» είπε ο 68χρονος βετεράνος πολιτικός. «Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη» ήταν τα συνθήματα του πλήθους.
Κάλεσε την κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από το περσινό πραξικόπημα, να απελευθερώσει τους δεκάδες δημοσιογράφους από την φυλακή και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων της Τουρκίας.

Turkey’s main opposition Republican People’s Party (CHP) leader Kemal Kilicdaroglu walks on the final stage of his 25-day long protest, dubbed “Justice March”, against the detention of the party’s lawmaker Enis Berberoglu, in Istanbul, Turkey, July 9, 2017. Placards read

REUTERS/Osman Orsal

Ο Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ξεκίνησε την πορεία τον περασμένο μήνα, με αφορμή την φυλάκιση βουλευτή του κόμματος Ενίς Μπερμπέρογλου για 25 χρόνια με κατηγορίες για κατασκοπεία. Ο Ενίς Μπερμπέρογλου ήταν ο πρώτος βουλευτής του κόμματος που φυλακίστηκε μετά το πραξικόπημα. Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 δάσκαλοι, δικαστές, στρατιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.
«Η εποχή που ζούμε είναι δικτατορία» είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

People wave Turkish flags during a rally to mark the end of the main opposition Republican People's Party (CHP) leader Kemal Kilicdaroglu's 25-day long protest, dubbed

REUTERS/Umit Bektas

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η Τουρκία ολισθαίνει προς την απολυταρχία εδώ και χρόνια, διαδικασία που επιταχύνθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και το δημοψήφισμα του Απριλίου που ενίσχυσε τις εξουσίες του Ερντογάν.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η καταστολή και οι συνταγματικές αλλαγές είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των απειλών ασφάλειας.
Ο Ερντογάν ασκώντας κριτική στον Κιλιτσντάρογλου όταν ξεκίνησε την διαμαρτυρία του είπε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αναζητηθεί μέσα στο κοινοβούλιο, και όχι στο δρόμο. Παρομοίωσε τους διαδηλωτές με εκείνους που έκαναν το πραξικόπημα λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες.
Αλλά ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει εναλλακτική λύση γιατί τα δικαστήρια της Τουρκίας έχουν πολιτικοποιηθεί, «οι εξουσίες του κοινοβουλίου έχουν καταλυθεί» και τα μέσα έχουν φιμωθεί. «Μόνο ένας τόπος μένει για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη και αυτός είναι οι δρόμοι» είπε.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top