ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Υπερψήφιση της ενίσχυσης των εξουσιών του Προέδρου στον πρώτο γύρο στο κοινοβούλιο

Turkish Parliament convene to debate on the proposed constitutional changes in Ankara, Turkey, January 12, 2017. REUTERS/Umit Bektas

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας σχετικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επεκτείνει τις εξουσίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν- κάτι που, σύμφωνα με τους επικριτές της, μπορεί να ενισχύσει την άνοδο της απολυταρχίας στη χώρα.
Ειδικότερα, η εθνοσυνέλευση ενέκρινε το τελικό, 18ο άρθρο του «πακέτου» αργά την Κυριακή: Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, λαμβάνει χώρα διήμερο διάλειμμα από τις συζητήσεις πριν τον δεύτερο γύρο, κατά τον οποίο θα συζητηθούν αλλαγές στα άρθρα. Χρειάζονται 330 βουλευτικές ψήφους για να προχωρήσει το δημοψήφισμα. Το κυβερνών ΑΚΡ έχει 316 βουλευτές και το εθνικιστικό ΜΗΡ 39.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 481 βουλευτές από τους 550. Υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης ψήφισαν 344, κατά ψήφισαν 131, δύο έριξαν λευκό, τρεις άκυρο και υπήρξε μια αποχή.
Το κυβερνών ΑΚΡ, με τη στήριξη του εθνικιστικού ΜΗΡ, προωθεί νομοθεσία που, σύμφωνα με τον Ερντογάν, θα επιφέρει την ισχυρή εκτελεστική ηγεσία που χρειάζεται για να αποφευχθεί μια επιστροφή στις εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού του παρελθόντος.
Εάν η Βουλή, εγκρίνει το πακέτο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, τότε αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα την άνοιξη. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, CHP, και το φιλοκουρδικό HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι σταθερά αντίθετα στην συνταγματική μεταρρύθμιση.
Η μεταρρύθμιση αυτή θα επιτρέπει στον πρόεδρο να εκδίδει διατάγματα και να είναι μέλος πολιτικού κόμματος. Τα σχέδια προβλέπουν προεδρικές και γενικές εκλογές το 2019, με έναν πρόεδρο που θα έχει τη δυνατότητα να υπηρετήσει δύο πενταετείς θητείες. Το νομοσχέδιο χρειάζεται τουλάχιστον 330 ψήφους υπέρ από τις 550 του για να πάει σε δημοψήφισμα. Το ΑΚΡ έχει 316 βουλευτές και το ΜΗΡ 39.
Σημειώνεται επίσης πως το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) που επί της παρούσης έχει 22 τακτικά και 12 αναπληρωματικά μέλη, θα έχει μόλις 13 μέλη στο νέο σύστημα που εγκρίθηκε από τους βουλευτές.
Ο Ερντογάν υποστήριξε πως, εφόσον τεθούν σε εφαρμογή, οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα τονώσουν την Τουρκία. «Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την άνοδο της νέας Τουρκίας και την ανοικοδόμησή της» είπε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στα πρώτα τέσσερα άρθρα του τουρκικού Συντάγματος, τα οποία έχουν να κάνουν με τους βασικούς πυλώνες του πολιτεύματος.

Κατάργηση του πρωθυπουργού
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διορίζει και να παύει τους υπουργούς, ενώ η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας.
Το σχέδιο του νέου Συντάγματος προβλέπει θέση αντιπροέδρου ή και αντιπροέδρων. Οι βουλευτικές κι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα. Το υπό συζήτησιν σχέδιο ορίζει ως ημερομηνία της ψηφοφορίας την 3η Νοεμβρίου 2019.
Η προεδρική θητεία είναι πενταετής και ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ασκήσει παρά δύο θητείες.

reuters.com / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top