ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Ψηφίστηκε επί της αρχής του νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

erdogan

Το Τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε με 338 ψήφους υπέρ για να προχωρήσει η συζήτηση για την συνταγματική μεταρρύθμιση που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την εκτελεστική προεδρία.

Ο Ερντογάν και οι οπαδοί του ισχυρίζονται ότι η Τουρκία χρειάζεται την ισχυρή ηγεσία του εκτελεστικού προέδρου για να αποτραπεί η επιστροφή στις ευάλωτες κυβερνήσεις συνασπισμού του παρελθόντος, αλλά οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι η μεταρρύθμιση θα πυροδοτήσει τον αυταρχισμό.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από 338 βουλευτές, δείχνοντας τις πρώτες διαρροές καθώς κάποιοι από τους βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ και του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης ΜΗΡ που στηρίζουν την μεταρρύθμιση, δεν ψήφισαν υπέρ.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται 330 ψήφους σε σύνολο 550 για να προχωρήσει στο δημοψήφισμα που αναμένεται την άνοιξη. Το ΑΚΡ έχει 316 βουλευτές και το ΜΗΡ 39.

Με την μεταρρύθμιση ο Ερντογάν θα μπορεί να ορίζει και να καθαιρεί υπουργούς, να ξαναπάρει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και να κυβερνήσει μέχρι το 2029.

Στην συζήτηση της Δευτέρας για το νομοσχέδιο των 18 άρθρων, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι η μεταρρύθμιση θα λύσει το πρόβλημα του να έχει η Τουρκία δύο εκτελεστικές εξουσίες. «Πρέπει να υπάρχει μια μόνη εξουσία στον εκτελεστικό τομέα» είπε στην ολομέλεια. «Δύο καπετάνιοι βουλιάζουν το πλοίο, πρέπει να υπάρχει μόνο ένας».

Στην ολομέλεια ψήφισαν 480 βουλευτές, 134 κατά. Οι υπόλοιπες ψήφοι ήταν απουσίες, λευκές ή άκυρες.

Η συζήτηση για τα επιμέρους άρθρα θα αρχίσει την Τρίτη και το ΑΚΡ περιμένει να τελειώσει η διαδικασία επί του συνόλου στις 24 Ιανουαρίου.

Τα σχέδια προβλέπουν προεδρικές και γενικές εκλογές το 2019 με μέγιστη διάρκεια δύο πεντάχρονες θητείες.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top