ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: 12 συλλήψεις ακτιβιστών ανθρωπιστικών οργανώσεων

idil-eser

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε 12 συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων στελεχών ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι και η υπεύθυνη του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιντίλ Εσέρ.

Η Ιντίλ Εσέρ διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας συνελήφθη χθες Τετάρτη μαζί με επτά άλλους ακτιβιστές που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και τη διαχείριση πληροφοριών σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία των συλλήψεων, που προκάλεσαν της αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ζητάει την άμεση απελευθέρωσή των συλληφθέντων.

Τις συλλήψεις δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσουν οι αστυνομικές αρχές.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα τη σύλληψη από την τουρκική αστυνομία της διευθύντριάς της στη χώρα μαζί με άλλους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα νησί στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της.

«Είμαστε βαθιά ενοχλημένοι και εξοργισμένοι που κάποιοι από τους πιο γνωστούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα, συνελήφθησαν με αυτό τον τρόπο, χωρίς τον παραμικρό λόγο», τόνισε ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι μια κατάχρηση δύναμης και υπογραμμίζει την επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η Ιντίλ Εσέρ και οι επτά ακόμη που συνελήφθησαν, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι το συντομότερο και χωρίς κανένα όρο».

«Οι ηγέτες του κόσμου βρίσκονται στο Αμβούργο και φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί στην κατάρρευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας. Με τον Πρόεδρο Ερντογάν να βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο, θα ήταν μια καλή στιγμή να θίξουμε το θέμα και να ζητήσουμε την απελευθέρωση όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται επί του παρόντος πίσω από τα σίδερα».

Οι συλλήψεις αυτές έρχονται σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σύλληψη του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, του Τανέρ Κιλίτς με «εντελώς αβάσιμες κατηγορίες».

Στον συναγερμό ασφαλείας που έχει σημάνει στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν φυλακιστεί περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι ενώ 150.000 υπάλληλοι έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top