ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: 252 φορές ισόβια σε πρωταίτιους του πραξικοπήματος

turkish-court

Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα την επιβολή εκατοντάδων ποινών ισόβιας κάθειρξης σε πολλούς κατηγορούμενους για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας εισαγγελέας της Άγκυρας ζήτησε να επιβληθούν 252 φορές ισόβια για 37 μέλη του «Συμβουλίου για την Ειρήνη στη Χώρα», όπως αποκαλείτο η οργάνωση των ηγετών της απόπειρας πραξικοπήματος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Οι κατηγορίες είναι παραβίαση του συντάγματος, δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου.

Μεταξύ αυτών πάντως βρίσκονται ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Μεχμέτ Νισλί, αδελφός ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο Αλί Γιαζιτζί, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης την καταδίκη του καθενός από τους παραπάνω κατηγορουμένους σε σχεδόν 56.000 χρόνια φυλάκιση  για τον τραυματισμό 177 φρουρών και πάνω από 2.500 πολιτών την νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος.

Συνολικά 224 πρόσωπα διώκονται στο πλαίσιο αυτής της δίκης, της σημαντικότερης από τις εκατοντάδες υποθέσεις που πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος σκοτώθηκαν 249 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι – στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι πραξικοπηματίες που σκοτώθηκαν. Οι 252 φορές ισόβια που ζητά ο εισαγγελέας αντιστοιχούν στο καθένα από τα 249 θύματα καθώς και σε άλλες τρεις κατηγορίες που αφορούν άμεσα την απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος.

Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί ως υποκινητή τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, όμως ο τελευταίος αρνείται κάθε ανάμιξή του, από τις ΗΠΑ όπου ζει αυτοεξόριστος τα τελευταία 20 χρόνια.

πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/anadolu

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top