ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβολούν τους Σύρους που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία

201802mena_syria_asylum

Η οργάνωση Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, καταγγέλλει ότι Σύροι εγκαταλείπουν την βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ όπου κορυφώνονται οι βίαιες συγκρούσεις για να αναζητήσουν καταφύγιο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, που παραμένουν κλειστά με εξαίρεση για τους βαριά τραυματισμένους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 247.000 Σύροι έχουν εκτοπιστεί στην συνοριακή περιοχή κατά την περίοδο 15 Δεκεμβρίου 2017- 15 Ιανουαρίου 2018. Πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν στην Τουρκία χρησιμοποιώντας δρόμους των λαθρεμπόρων, είπαν στην οργάνωση ότι οι συνοριοφύλακες τους πυροβόλησαν όταν προσπάθησαν να περάσουν στην Τουρκία. Σε κάποιες περιπτώσεις οι Τούρκοι συνοριοφύλακες ξυλοκοπούν τους αιτούντες άσυλο που συλλαμβάνουν και αρνούνται ιατρική βοήθεια.
«Οι Σύροι που καταφεύγουν στα τουρκικά σύνορα σε αναζήτηση ασφάλειας και ασύλου αναγκάζονται με χρήση σφαιρών και κακοποίηση να επιστρέψουν» είπε η Λάμα Φακίχ, υποδιευθύντρια του τμήματος Μέσης Ανατολής της οργάνωσης. «Καθώς οι μάχες σε Ιντλίμπ και Αφρίν εκτοπίζουν χιλιάδες επιπλέον, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των Σύρων που εγκλωβίζονται κατά μήκος των συνόρων και είναι έτοιμοι να ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Τουρκία.»
Η οργάνωση Human Rights Watch περιέγραψε τα ευρήματά της σε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας στις 30 Ιανουαρίου 2018.
Η οργάνωση μίλησε με 16 Σύρους πρόσφυγες που μπήκαν στην Τουρκία με λαθρέμπορους την περίοδο Μαΐου-Δεκεμβρίου 2017, 15 σε προσωπική συνομιλία σε Ούρφα και Γκαζιάντεμπ και με τον άλλο εξ αποστάσεως. Οι 13 είπαν ότι οι Τούρκοι συνοριοφύλακες τους πυροβόλησαν είτε τους ίδιους είτε άλλους που προσπαθούσαν να περάσουν, την ώρα που ήταν ακόμα σε συριακό έδαφος, σκοτώνοντας 10 άτομα μεταξύ τους ένα παιδί και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους.
Σε άλλα περάσματα, η οργάνωση έχει μαρτυρίες ότι οι Τούρκοι φύλακες έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα αλλά δεν στόχευσαν τους αιτούντες άσυλο απευθείας.
«Οι συνθήκες στη Συρία δεν είναι ασφαλείς για την επιστροφή προσφύγων» είπε η Φακίχ. «Με τις εχθροπραξίες στην Αφρίν να συμβάλλουν στην αυξανόμενη κρίση εκτοπισμού στη χώρα, η Τουρκία θα πρέπει να επιτρέψει σε χιλιάδες απελπισμένους Σύρους που αναζητούν καταφύγιο να περάσουν τα σύνορα».
Τουλάχιστον από τα μέσα Αυγούστου 2015, οι Τούρκοι συνοριοφύλακες ξεκίνησαν να απωθούν τους Σύρους που προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία. Τον Απρίλιο και το Μάιο του 2016, η Human Rights Watch κατέγραψε τους πυροβολισμούς και το ξυλοκόπημα των αιτούντων άσυλο από τους Τούρκους συνοριοφύλακες. Μέχρι το Νοέμβριο του 2017, τουλάχιστον 330 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, η Τουρκία ανέγειρε τείχος σχεδόν σε όλο το μήκος των συνόρων της με τη Συρία, που έχουν μήκος 911 χιλιόμετρα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες της οργάνωσης ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ερντογάν είπε ότι οι τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν αυτούς τους ανθρώπους και ότι η Άγκυρα έχει υιοθετήσει την «πολιτική της ανοιχτής πόρτας» από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011.
«Σαφώς και θα το ερευνήσουμε. Είναι απίθανο οι στρατιώτες μας να πυροβολούν ανθρώπους. Δεν ρωτάμε ποτέ κανέναν αν είναι Κούρδος ή Άραβας ή μουσουλμάνος ή χριστιανός, αν προέρχεται από την μια ή από την άλλη περιοχή. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή όχι».
Η Τουρκία έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα–περίπου 3,5 εκατομμύρια από το 2011– και σε πολλούς από αυτούς έχει προσφέρει προσωρινό καθεστώς προστασίας και βασικές υπηρεσίες όπως εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική φροντίδα. «Ωστόσο, η γενναιόδωρη φιλοξενία της Τουρκίας μεγάλων αριθμών Σύρων δεν την απαλλάσσει από την υποχρέωση να βοηθήσει εκείνους που ζητούν προστασία στα σύνορά της», προσθέτει η ανακοίνωση της HRW.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα πρέπει να εκδώσει οδηγίες προς τους συνοριοφύλακες σε όλα τα σημεία διέλευσης ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν βία εις βάρος των αιτούντων άσυλο και ότι δεν θα πρέπει να κακομεταχειρίζονται κανέναν από αυτούς.

Φωτογραφία: Το τείχος κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας στην επαρχία Κίλις/ Reuters

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top