ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Κατάρ υπογράφει με τις ΗΠΑ συμβόλαιο αγοράς μαχητικών F-15QA αξίας 21 δισ. δολαρίων

f15qa

Ενώ ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορεί το Κατάρ ότι στηρίζει την τρομοκρατία, επιτρέπει την πώληση μαχητικών αεροπλάνων αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Το έθνος του Κατάρ είναι δυστυχώς χρηματοδότης της τρομοκρατίας και σε πολύ υψηλό επίπεδο» είχε πει ο κ. Τραμπ την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι «ήρθε η στιγμή να καλέσουμε το Κατάρ να σταματήσει την χρηματοδότηση».
Μέρος της συμφωνίας υπογράφηκε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον κατά την συνάντηση του υπουργού Αμυνας του Κατάρ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Ματίς.
«Με χαρά ανακοινώνουμε σήμερα την υπογραφή της επιστολής προσφοράς και αποδοχής για την αγορά F-15QA μαχητικών, με αρχικό κόστος 12 δισεκατομμύρια δολάρια» λέει η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας του Κατάρ. «Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ωθήσει την ικανότητα του Κατάρ να παρέχει το ίδιο για την ασφάλειά του ταυτόχρονα μειώνοντας το βάρος που εναποτίθεται στον στρατό των ΗΠΑ να διεξάγει επιχειρήσεις κατά του βίαιου εξτρεμισμού».
Ο πρέσβης του Κατάρ στις ΗΠΑ ανέβασε στο Twitter φωτογραφία από την υπογραφή.

tweet-qatar
Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει την πώληση ως ζύμωση των προσπαθειών των ΗΠΑ να «δυναμώσουν την ασφάλεια και την αμυντική αρχιτεκτονική της περιοχής». Τονίζουν ότι δεν έρχεται σε άμεση αντίθεση με την τρέχουσα περιφερειακή διένεξη καθώς θα περάσουν χρόνια για να ολοκληρωθεί η πώληση.
Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και δύο μήνες περίπου σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο χωρών. Το Κατάρ θέλει τα όπλα. Ετσι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρά τις αυξανόμενες εντάσεις και την σκληρή γραμμή του Τραμπ κατά της στάσης του Κατάρ υπέρ του Ιράν. Το Κατάρ λέει ότι η συμφωνία αποδεικνύει την «μακροπρόθεσμη δέσμευση» του Κατάρ για να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.
Ολόκληρη η πώληση είναι ύψους πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2016. Αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο όταν ο Ομπάμα ήταν πρόεδρος, πριν αναλάβει η κυβέρνηση Τραμπ. Το Κατάρ αναμένεται να πάρει 36 αμερικανικά F15s.
Μπροστά στις αυξανόμενες εντάσεις οι Καταριανοί πήγαν στην Ουάσιγκτον με μεγάλη ομάδα σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάποια πρόοδος στην περιφερειακή σύγκρουση. Αλλά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα επίσημα συγκαλέσει κοινή συνάντηση των εκπροσώπων από Κατάρ, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία. Το Κατάρ λέει ότι δεν έχει λάβει πλήρη λίστα αιτημάτων από αυτές τις χώρες.
Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερκών Ρεξ Τίλλερσον συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του και έμεινε απόλυτα σιωπηλός όταν ο Σαουδάραβας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει μπλοκάρισμα του Κατάρ».
Υπάρχουν πάνω από 10.000 Αμερικανοί στη βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ. Ο Αμερικανός διοικητής είπε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής στάσεως στο Κατάρ», ενώ ο πρέσβης του Κατάρ στις ΗΠΑ είπε ότι «Οταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου κανείς δεν ήθελε να φιλοξενήσει τις βάσεις σας, τις θέλαμε εμείς. Τις προστατεύσαμε. Η Σαουδική Αραβία σας είχε ζητήσει να φύγετε».
«Κανείς πολίτης μας δεν επιτέθηκε στις ΗΠΑ» είπε, υπενθυμίζοντας το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

πηγή cbsnews.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top