ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Μανιφέστο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Socialists

«Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα συμβάλει στην καλύτερη εκπαίδευση, την αξιοπρεπή εργασία, σε δίκαιους μισθούς και την πρόσβαση στη στέγαση» τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη. «Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι μια μάχη ανάμεσα στην ελπίδα και τον φόβο που οδηγεί στον ακροδεξιό λαϊκισμό, υπονομεύει τη δημοκρατία και αυξάνει τον εθνικισμό», πρόσθεσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

«Υιοθετήσαμε ομόφωνα το Μανιφέστο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, διατυπώνοντας τις αξίες μας για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο Συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Party of European Socialists – PES) στη Μαδρίτη.

Το Μανιφέστο αποτελείται από 7 άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η καμπάνια των Σοσιαλιστών για τις Ευρωεκλογές. Συνοπτικά:

1. Μία Ευρώπη ισότητας και δικαιοσύνης

2. Μία Ευρώπη αλληλεγγύης

3. Μια βιώσιμη Ευρώπη που προστατεύει το περιβάλλον

4. Μία ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη,

5. Μια φεμινιστική Ευρώπη με ίσα δικαιώματα για όλους

6. Μια προοδευτική Ευρώπη με σχέδιο για τους νέους

7. Μια δυνατή και ενωμένη Ευρώπη που προωθεί ένα καλύτερο κόσμο.

Οι σοσιαλιστές ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή του προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία: «Στις 28 Απριλίου οι Ισπανοί θα ψηφίσουν ποιος θα εκπροσωπεί τη χώρα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε την ψήφο της Ισπανίας και την ψήφο του Πέδρο Σάντσεθ» τόνισε ο Κόστα.

Όπως γράφει η El Pais «για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία ένα καλό αποτέλεσμα του ισπανικού Σοσιαλιστικού κόμματος θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στην μάχη των ευρωεκλογών.

«Οι εκλογές της 28ης Απριλίου στην Ισπανία έχουν αποκτήσει στρατηγική σημασία για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας» τονίζει η ισπανική εφημερίδα.

«Παίζεται το μέλλον της Ευρώπης στις ευρωεκλογές. Δεν είναι υπερβολή. Είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Πρέπει να προσφέρουμε στους νέους μια προοδευτική Ευρώπη», ήταν το μήνυμα του Τίμερμανς. «Αυτές οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα ιστορικό πλαίσιο για την Ευρώπη, θα είναι οι πρώτες στις οποίες θα ψηφίσουν τα παιδιά που γεννήθηκαν στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τόνισε μάλιστα ότι οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι «για το μέλλον των νέων γενεών».

Συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ είχε στη Μαδρίτη η Φώφη Γεννηματά

Οι εκλογές στην Ισπανία, στα τέλη Απριλίου και στην Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβριο, και οι ευρωεκλογές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη Μαδρίτη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και αρχηγό του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Κίνημα Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά ευχήθηκε στις προσεχείς εκλογές, ο ισπανικός λαός να εγκρίνει το έργο της κυβέρνησης Σάντσεθ και το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα να είναι ο νικητής.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός από την πλευρά του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και στην Ελλάδα η σημαντική δουλειά που γνωρίζει ότι έχει γίνει από το Κίνημα Αλλαγής, θα βρει ανάλογη ανταπόκριση από τους προοδευτικούς πολίτες.

Συζήτησαν ακόμη για τη μάχη των ευρωεκλογών, συμπίπτοντας στην εκτίμηση πως πρόκειται για κρίσιμη μάχη για τους Ευρωπαίους πολίτες, την προοπτική της Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τις χώρες του Νότου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top