ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: Αν οι βασανισμοί έχουν αποτέλεσμα, γιατί όχι;

abc-trump-interview-letter-bugtop2-ps-170125_12x5_1600

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ είπε ότι πιστεύει ότι ο βασανισμός με εικονικό πνιγμό έχει αποτελέσματα δηλώνοντας ότι πρέπει «να πολεμήσουμε τη φωτιά με φωτιά».
Ο κ. Τραμπ είπε ότι όσο ριζοσπαστικές ομάδες αποκεφαλίζουν ανθρώπους στη Μέση Ανατολή «δεν παίζουμε σε ίδιο επίπεδο» προσθέτοντας ότι θα συμβουλευτεί σχετικά τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Ματίς και τον διοικητή της CIA Μάικ Πομπέο και «αν δεν θέλουν να το κάνουν, καλώς».
Και οι δύο έχουν αναφέρει την αντίθεσή τους στην επανένταξη της ανακριτικής αυτής μεθόδου, που θεωρείται μορφή βασανισμού.
Ο πρώην διοικητής της CIA Λεόν Πανέττα είπε στο BBC ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος να κάνουμε βήμα προς τα πίσω» στο θέμα των βασανισμών. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια ενισχυμένες ανακριτικές μεθόδους για να πάρουμε τις πληροφορίες που απαιτούνται» είπε.
Μιλώντας στο ABC News, ο κ. Τραμπ είπε ότι θέλει να «κρατήσει τη χώρα ασφαλή».
«Όταν πυροβολούν, όταν κόβουν τα κεφάλια των ανθρώπων μας και άλλων ανθρώπων, όταν κόβουν τα κεφάλια ανθρώπων επειδή έτυχε να είναι χριστιανοί στην Μέση Ανατολή, όταν ο Isis κάνει πράγματα που κανείς δεν είχε ακούσει μετά τον Μεσαίωνα, δεν πρέπει να έχω ισχυρή άποψη για τον εικονικό πνιγμό;» αναρωτήθηκε. «Μίλησα με υψηλά ιστάμενους στις υπηρεσίες πληροφοριών και τους ρώτησα έχει αποτέλεσμα ο βασανισμός; Και η απάντηση ήταν ναι, απολύτως».
Ο κ. Τραμπ είπε στο ABC: «Θα βασιστώ στον Πομπέο και τον Ματτίς και την ομάδα μου και αν δεν θελήσουν να το κάνουν , εντάξει. Αν το θελήσουν, τότε θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση.»
«Θέλω να κάνω τα πάντα μέσα στα επιτρεπτά όρια για να είναι νόμιμα, αλλά αν με ρωτάτε κατά ποσό πιστεύω ότι έχει αποτέλεσμα, τότε ναι, πιστεύω απολύτως ότι έχει».


Ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα το 2009 απαγορεύοντας τον εικονικό πνιγμό και άλλες ενισχυμένες τεχνικές ανακρίσεων που χαρακτηρίζονται μέθοδοι βασανιστηρίων από πολλούς βουλευτές και οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων.
Τα αμερικανικά μέσα δημοσιεύουν ένα σχέδιο διατάγματος που προτείνει άλλες δράσεις, αν και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τραμπ αρνήθηκε ότι είναι σχέδιο του Λευκού Οίκου.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει την κατάργηση της κίνησης Ομπάμα να κλείσει την φυλακή στο Γκουαντάναμο και την διερεύνηση του κατά πόσο μπορεί να επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα των μυστικών φυλακών, που είχε κλείσει ο Μπαράκ Ομπάμα.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν ότι ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει το διάταγμα με τίτλο: «Κράτηση και Ανάκριση των Εχθρικών Μαχητών» τις επόμενες ημέρες.
Οι μυστικές φυλακές ήταν τοποθεσίες όπου η CIA ανέκρινε υπόπτους με βασανισμούς όπως οι εικονικοί πνιγμοί μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Επίσης το διάταγμα του Ομπάμα που έδινε στον Ερυθρό Σταυρό άμεση πρόσβαση σε όλους τους κρατούμενους θα μπορούσε επίσης να ανακληθεί.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top