ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: Εκτός της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν οι ΗΠΑ

trump

Την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι θα υπογράψει τη διαταγή για να ξεκινήσει η επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Θα είναι «στο πιο υψηλό επίπεδο», ανέφερε, ενώ προειδοποίησε ότι οι χώρες που προσφέρουν βοήθεια στο Ιράν επίσης θα υποστούν κυρώσεις.

Όπως επισήμανε, οι κυρώσεις θα έχουν στόχο κρίσιμους τομείς της οικονομίας του Ιράν, όπως η ενέργεια, η βιομηχανία πετροχημικών και ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Όσοι συναλλάσσονται με το Ιράν θα έχουν μια χρονική περίοδο για να περιορίσουν τις δραστηριότητες και τις επιχειρήσεις τους στη χώρα. Όσοι δεν το κάνουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες, προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι «καταστροφική», επισημαίνοντας ότι θεωρητικά θα προστάτευε τις ΗΠΑ, ωστόσο στην πραγματικότητα επέτρεψε στο καθεστώς να συνεχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού αερίου.

«Η συμφωνία επέτρεψε στο καθεστώς να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις παράνομες δραστηριότητες, ενώ στην καλύτερη περίπτωση απλά καθυστέρησε την ικανότητα του για την απόκτηση πυρηνικών όπλων», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει αποδείξεις ότι το Ιράν ψεύδεται επικαλούμενος τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία θα ασκήσει πίεση στο ιρανικό καθεστώς να αλλάξει την πορεία του.

Παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκέλα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχαν καλέσει τις προηγούμενες ημέρες τον Αμερικανό πρόεδρο να παραμείνει στην παγκόσμια συμφωνία. Στην αντίθετα πλευρά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου συντάχθηκε με τη «γραμμή» του Αμερικανού προέδρου.

Άμεση αντίδραση από την Τεχεράνη

Για παράνομη και παράτυπη απόφαση από μέρους του Αμερικανού προέδρου κάνει λόγο το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιράν, μεταδίδοντας ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης υπονομεύει τις διεθνείς συμφωνίες. Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του Ιράν, Ροχανί, να απαντά απόψε στον Αμερικανό ομόλογό του.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top