ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ εναντίον μητρικού θηλασμού

breastfeeding

Την Δευτέρα μέσω Twitter ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε κριτική στους ΝΥΤ για το ρεπορτάζ που δημοσίευσαν για την στάση των ΗΠΑ σε ψήφισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε σχέση με τον μητρικό θηλασμό.

Σύμφωνα με τους New York Times, το ψήφισμα για την ενθάρρυνση του θηλασμού αναμενόταν να υιοθετηθεί γρήγορα και εύκολα από εκατοντάδες κυβερνητικούς εκπροσώπους που συγκεντρώθηκαν την περασμένη άνοιξη στην Γενεύη για την Συνέλευση Παγκόσμιας Υγείας του ΟΗΕ.

Με βάση δεκαετίες ερευνών το ψήφισμα λέει ότι το μητρικό γάλα είναι το πιο υγιεινό για τα παιδιά και οι χώρες θα πρέπει να επιζητήσουν να περιοριστεί το ανακριβές ή παραπλανητικό μάρκετινγκ για υποκατάστατά του.

Τότε όμως ήταν που η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, υιοθετώντας τα συμφέροντα των κατασκευαστών βρεφικού γάλακτος, έφεραν τα πάνω-κάτω. Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης προσπάθησαν να «ελαφρύνουν» το ψήφισμα απαλείφοντας το κάλεσμα σε κυβερνήσεις να «προστατευτεί, προωθηθεί και υποστηριχθεί ο θηλασμός» και άλλα αποσπάσματα που καλούσαν τους νομοθέτες να περιορίσουν την προώθηση προϊόντων που πολλοί ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά.

Όταν αυτό δεν κατέστη δυνατόν, κατέφυγαν σε απειλές, σύμφωνα με διπλωμάτες και κυβερνητικούς που έλαβαν μέρος στις συζητήσεις. Το Εκουαντόρ, που επρόκειτο να είναι εισηγητής, βρέθηκε πρώτο στο στόχαστρο. Οι Αμερικανοί ήταν ξεκάθαροι: αν το Εκουαντόρ αρνιόταν να αποσύρει το ψήφισμα, η Ουάσιγκτον θα έπαιρνε τιμωρητικά εμπορικά μέτρα και θα απέσυρε στρατιωτική βοήθεια. Η κυβέρνηση του Εκουαντόρ αναγκάστηκε άμεσα σε συγκατάθεση.

Πολλοί ήταν παρόντες στην ανταλλαγή, ζήτησαν ωστόσο να παραμείνουν ανώνυμοι υπό τον φόβο των αντιποίνων από τις ΗΠΑ.

Έγινε προσπάθεια να βρεθεί άλλος εισηγητής, αλλά τουλάχιστον 12 χώρες, οι περισσότερες από την Αφρική και Λατινική Αμερική, έκαναν πίσω υπό τον φόβο των αντιποίνων, σύμφωνα με αξιωματούχους από την Ουρουγουάη, Μεξικό και τις ΗΠΑ.

«Εκπλαγήκαμε, σοκαριστήκαμε αλλά και στεναχωρηθήκαμε» είπε η Πάτι Ράνταλ, διευθύντρια της βρετανικής ομάδας Baby Milk Action, που παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του οργάνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

«Αυτό που έγινε ισούται με εκβιασμό, με τις ΗΠΑ να κρατούν ομήρους όλο τον κόσμο και να προσπαθούν να ανατρέψουν περίπου 40 χρόνια συναίνεσης για τον καλύτερο τρόπο να προστατευθεί η υγεία βρεφών και μικρών παιδιών» είπε.

Τελικά ανέλαβε η Ρωσία την εισήγηση του ψηφίσματος, και αυτή την φορά οι Αμερικανοί δεν την απείλησαν.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να απαντήσει στους New York Times, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συζητήσει ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες. Το υπουργείο Υγείας, που ήταν η κύρια υπηρεσία στην προσπάθεια αλλαγής του ψηφίσματος, εξήγησε την απόφαση να αμφισβητηθεί η διατύπωση του ψηφίσματος αλλά είπε ότι δεν περιλαμβάνονταν απειλές προς το Εκουαντόρ.

«Το ψήφισμα όπως αρχικά είχε διατυπωθεί έθετε αχρείαστα εμπόδια σε μητέρες που επιδιώκουν να παρέχουν τροφή στα παιδιά τους» απάντησε στους ΝΥΤ γραπτά εκπρόσωπος του υπουργείου. «Αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι όλες οι μητέρες ικανές να θηλάσουν για διάφορους λόγους. Αυτές οι γυναίκες πρέπει να έχουν επιλογή και πρόσβαση σε εναλλακτικές λύσεις για την υγεία των μωρών τους και να μην στιγματιστούν για τον τρόπο που μπορούν να το κάνουν». Ο εκπρόσωπος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να μπορέσει να μιλήσει πιο ελεύθερα.

Αν και λομπίστες από την βιομηχανία βρεφικών τροφών ήταν παρόντες στην Γενεύη, δεν φάνηκε να έχουν κάποιο ρόλο στην εκβιαστική τακτική της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα στελέχη των υπηρεσιών υγείας. Η βιομηχανία των 70 δισεκ.δολαρίων, στην οποία κυριαρχούν αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες, έχει δει πτώση πωλήσεων σε πλούσιες χώρες, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες υιοθετούν τον θηλασμό. Συνολικά οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 4 τα εκατό το 2018, σύμφωνα με το Euromonitor, με το μεγαλύτερο μέρος αύξησης σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ένταση της αντίθεσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο ψήφισμα άφησε άναυδους πολλούς διπλωμάτες και αξιωματούχους υγείας, που την περιέγραψαν ως πλήρη αντίθεση με την κυβέρνηση Ομπάμα που στήριζε την πολιτική του ΠΟΥ για τον μητρικό θηλασμό.

Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων μάλιστα κάποιοι από τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ είπαν ότι μπορεί η χώρα τους να σταματήσει την συμβολή του στον ΠΟΥ. Η Ουάσιγκτον παρέχει κάθε χρόνο 845 εκατ.δολάρια ή το 15% του προϋπολογισμού του οργανισμού.

Η αντιπαράθεση αυτή είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της στοίχισης της κυβέρνησης Τραμπ πίσω από συμφέροντα εταιριών σε αρκετά θέματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος. Στην διάρκεια της ίδιας συνάντησης στην Γενεύη οι ΗΠΑ κατάφεραν να αφαιρεθούν δηλώσεις που ήταν υπέρ της επιβολής φόρου σε αεριούχα ποτά από ντοκουμέντο που καλούσε τις χώρες να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης της αυξανόμενης παχυσαρκίας.

Οι ενέργειες της αντιπροσωπείας στην Γενεύη είναι εναρμονισμένες με την τακτική μιας κυβέρνησης που ανατρέπει συμμαχίες και μακρόχρονες πρακτικές σε πολυεθνικούς οργανισμούς, από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα έως την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Εκπρόσωπος της Ρωσίας είπε ότι η απόφαση να εισηγηθούν το ψήφισμα για τον θηλασμό ήταν θέμα αρχής. «Δεν προσπαθούμε να παίξουμε τους ήρωες, αλλά πιστεύουμε ότι είναι λάθος όταν μια μεγάλη χώρα προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις σε πολύ μικρές χώρες, ιδιαίτερα για ένα θέμα που είναι πραγματικά σημαντικό για τον υπόλοιπο κόσμο» είπε.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν προσπάθησαν να πιέσουν απευθείας την Μόσχα να μην καταθέσει το ψήφισμα. Παρ’ όλα αυτά η αντιπροσωπεία προσπάθησε να εξαντλήσει τους συμμετέχοντες μέσα από διαδικαστικές μανούβρες σε μια σειρά συναντήσεων που κράτησαν δύο μέρες.

Το τελικό ψήφισμα κράτησε αρκετή από την αρχική γλώσσα, αν και τελικά οι ΗΠΑ κατάφεραν να αφαιρεθεί το κομμάτι που καλούσε τον ΠΟΥ να παρέχει τεχνική υποστήριξη στα κράτη μέλη που επιθυμούν να σταματήσουν «την ακατάλληλη προώθηση τροφίμων για μωρά και μικρά παιδιά».

πηγή nytimes

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top