ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: Ετοιμάσου, Ρωσία, έρχονται οι πύραυλοι

trump-5

«Η Ρωσία υπόσχεται να καταρρίψει όποιο πύραυλο στοχεύσει την Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί έρχονται, όμορφοι και καινούργιοι και «έξυπνοι»! Δεν έπρεπε να συμμαχήσεις με το Κτήνος που σκοτώνει με αέριο το λαό του και το ευχαριστιέται!»


Αυτή ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην προειδοποίηση του Ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να καταρρίψει οποιονδήποτε πύραυλο εκτοξεύσουν οι Αμερικανοί στη Συρία αλλά και να βομβαρδίσει τις βάσεις απ’ όπου θα εκτοξευθεί αυτός ο πύραυλος!

Ο πρεσβευτής Αλεξάντερ Ζασίπκιν μίλησε στο κανάλι al-Manar ΤV την Τρίτη όπου και σημείωσε ότι τα όσα ανέφερε δεν αποτελούν δική του δήλωση, αλλά δήλωση του προέδρου Πούτιν και του Ρώσου αρχηγού του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

«Αν υπάρξει επίθεση από τους Αμερικανούς τότε… οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και θα χτυπήσουμε ακόμα και τις πηγές από τις οποίες προήλθαν οι πύραυλοι» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης.

ΠΟΥ: Περίπου 500 άτομα με συμπτώματα έκθεσης σε χημικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε την επίθεση στην Ντούμα και  ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι περίπου 500 άτομα νοσηλεύτηκαν με «σημάδια και συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικά χημικά» μετά την επίθεση.

«Ειδικότερα, υπήρχαν σημάδια σοβαρού ερεθισμού των βλεννογόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και διαταραχή στο κεντρικό νευρικό σύστημα όσων εκτέθηκαν» λέει η ανακοίνωση της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ. Προειδοποίησε ότι ο ΠΟΥ δεν έχει επίσημο ρόλο σε ιατροδικαστικές έρευνες για την χρήση χημικών. Οι διεθνείς επιθεωρητές προσπαθούν να λάβουν διαβεβαιώσεις από την Δαμασκό για ασφαλή μετάβαση από και προς την Ντούμα για να ελέγξουν κατά πόσο έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών.

Ο ΠΟΥ είπε επίσης ότι αναφέρθηκαν ως νεκρά πάνω από 70 άτομα που είχαν βρει καταφύγιο σε υπόγεια για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς. 43 από αυτούς τους θανάτους «σχετίζονται με συμπτώματα συναφή με την έκθεση σε εξαιρετικά τοξικά χημικά» λέει η ανακοίνωση με βάση τις αναφορές των τοπικών συνεργατών υγείας.

«Ο ΠΟΥ απαιτεί άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιοχή για να παράσχει φροντίδα σε όσους εκτέθηκαν, να αξιολογήσει τις επιπτώσεις στην υγεία και να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα» είπε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για την επείγουσα αντιμετώπιση Πίτερ Σάλαμα.

Οι υπηρεσίες βοήθειας του ΟΗΕ δεν έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Γκούτα, από όπου οι αντάρτες αποσύρονται μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση της Συρίας που πήρε ξανά τον έλεγχο της περιοχής.

Ο ΠΟΥ είπε ότι έχει εκπαιδεύσει πάνω από 800 Σύρους να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να νοσηλεύουν ασθενείς που εκτίθενται σε χημικά όπλα. Επίσης το 2017 είχε μοιράσει αντίδοτα για νευροτοξικούς παράγοντες και στην πολιορκημένη Ντούμα.

Παράλληλα η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ UNHCR ανακοίνωσε χθες ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι στην Ντούμα και απαίτησε πρόσβαση στην περιοχή.

Εκτιμάται ότι πάνω από 133.000 άνθρωποι έφυγαν τις περασμένες 4 εβδομάδες, σύμφωνα με την UNHCR.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top