ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: «Η Αμερική θα νικήσεις»- Αντιδράσεις Κίνας και Ρωσίας

trump-grinning

Με βασικό πυρήνα το σύνθημα «Η Αμερική θα νικήσει» παρουσίασε την νέα στρατηγική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε το σχέδιό του σε επιθετικό τόνο αλλά χωρίς να ανακοινώσει κάτι ανατρεπτικό, σε μέλη του Κογκρέσου, των ενόπλων δυνάμεων και διπλωματών. Σύμφωνα με την νέα αυτή στρατηγική οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του, όχι μόνο θα νικήσουν αντιπάλους όπως το ΙΚ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά θα ξεπεράσουν Κίνα και Ρωσία στον στρτιωτικό, πολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό.
Το σχέδιο του Τραμπ αφορά κυρίως στην υλοποίηση της βασικής προεκλογικής του δέσμευσης «Πρώτα η Αμερική» και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
• Ένα μαζικό εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ένοπλες δυνάμεις. Το ερχόμενο έτος θα διατεθούν 700 δισ δολάρια για νέα όπλα και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς όπως λέει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος «μόνον με την ισχύ μπορεί να διατηρηθεί η ειρήνη».
• Προστασία των ηπειρωτικών ΗΠΑ από τρομοκρατικές επιθέσεις με ενίσχυση των μεθοριακών ελέγχων, των μυστικών υπηρεσιών, των δυνατοτήτων παρακολούθησης και βελτίωση των συστημάτων για την απόκρουση κυβερνοεπιθέσεων. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται ήδη εν μέρει, όπως με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες μουσουλμανικών χωρών και της Βόρειας Κορέας.
• Ενίσχυση της ευημερίας των Αμερικανών πολιτών με την ακύρωση ή την αναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών, π.χ. με τη Κίνα ή με τη σχεδιαζόμενη μείωση των φόρων. Σύμφωνα με τον Τραμπ μόνον αν είναι οικονομική ισχυρή η Αμερική θα διασφαλίσει τον ηγετικό της ρόλο στον πλανήτη.
• Η Αμερική πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον διπλωματικό τομέα και εκείνον της αναπτυξιακής βοήθειας για να διασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα σε άλλες χώρες, να διατηρήσει υπό έλεγχο τις ανταγωνίστριες δυνάμεις -Κίνα και Ρωσία- και να «προωθήσει την ειρήνη».
Στο έγγραφο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας τονίζεται ότι η Κίνα και η Ρωσία δρουν εις βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ, «θέλοντας να δημιουργήσουν έναν κόσμο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις αξίες και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών». Η Κίνα κατηγορείται ότι θέλει να ωθήσει τις ΗΠΑ εκτός της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού και η Ρωσία ότι επιχειρεί να αποκαταστήσει το καθεστώς της υπερδύναμης.
«Έχουμε απέναντί μας αντίπαλες δυνάμεις, την Ρωσία και την Κίνα που επιδιώκουν να επηρεάσουν την αμερικανική επιρροή, τις αξίες και πλούτο», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια σημαντική συνεργασία με αυτές και με άλλες χώρες, αλλά με έναν τρόπο που θα προστατεύει πάντα το εθνικό μας συμφέρον», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Στο έγγραφο γίνεται λόγος, ότι η Ρωσία παρεμβαίνει σε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις χωρών παγκοσμίως, χωρίς όμως να κατηγορείται η Μόσχα για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Ο Τραμπ κι οι σύμβουλοί του λένε ότι με το σχέδιό τους ακολουθούν την παράδοση του ρεαλισμού εκείνου που θέλει σημαντικότερο παράγοντα της εξωτερικής πολιτικής το ισχυρό, κυρίαρχο έθνος-κράτος. Οι επικριτές τους από την άλλη κάνουν λόγο για οπισθοδρόμηση αρκετές δεκαετίες πίσω.
Αντιδράσεις από Κίνα και Ρωσία
«Καλούμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παραπληροφορούν σκοπίμως για τους στρατηγικούς σκοπούς της Κίνας και να εγκαταλείψουν τις ξεπερασμένες απόψεις τους, όπως την ψυχροπολεμική νοοτροπία», δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλέσουν ζημιά στους ίδιους και σε άλλους», υπογράμμισε. «Η Κίνα δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αναπτυχθεί εις βάρος των συμφερόντων άλλων χωρών. Παράλληλα δεν θα απαρνηθεί ποτέ τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», υπογράμμισε η Χούα.
Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατήγγειλε τον «ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα» της ομιλίας του Τραμπ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι παραμένει αγκιστρωμένη «σε έναν μονοπολικό κόσμο».
«Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του κειμένου είναι προφανής, όπως και η άρνηση (της Ουάσινγκτον) να απαγκιστρωθεί από έναν μονοπολικό κόσμο, μια επίμονη άρνηση», δήλωσε ο Πεσκόφ, ενώ υπογράμμισε ότι η Μόσχα «δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες χώρες να αντιμετωπίζονται σαν να απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ».
«Παρόλα αυτά εμπεριέχονται (στο κείμενο) θετικά σημεία», εκτίμησε ο ίδιος, αναφερόμενος συγκεκριμένα «στην πρόθεση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τη Ρωσία στους τομείς που είναι προς το συμφέρον της».

πηγή iefimerida.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top