ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ και Κρεμλίνο συμφωνούν: Κυνήγι μαγισσών

trump4

Κατηγορηματικά απορρίπτει  το Κρεμλίνο την αναφορά πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του επόμενου αμερικανού προέδρου χρησιμοποιώντας την ίδια έκφραση με τον Τραμπ για «κυνήγι μαγισσών».

«Επιστρατεύεται η υστερία για να διατηρηθεί ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, χαρακτηρίζοντας μύθευμα την υπόθεση. Το ζήτημα είναι νέα διάσταση της συζήτησης στις ΗΠΑ για τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές.

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ρωσία δεν έχει επιβαρυντικά στοιχεία ούτε σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ ούτε σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον.
«Τα έγγραφα που υποστηρίζουν πως η Ρωσία έχει στοιχεία για τον Τραμπ είναι προϊόν σκευωρίας και απόπειρα να πληγούν οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ» ανέφερε ο Πέσκοφ.

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα που οι επικεφαλής των τεσσάρων υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ παρουσίασαν την προηγούμενη βδομάδα στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ περιλάμβαναν ισχυρισμούς ότι Ρώσοι πράκτορες έχουν στα χέρια τους επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του, σύμφωνα με δηλώσεις   δύο αμερικανών αξιωματούχων την Τρίτη μεταδίδει το Reuters.

Οι αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι οι ισχυρισμοί, τους οποίους ο ένας από τους δύο χαρακτήρισε «ατεκμηρίωτους», περιλαμβάνονταν σε δισέλιδο προσάρτημα της έκθεσης για την Ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές που οι μυστικές υπηρεσίες παρουσίασαν στον Τραμπ και τον πρόεδρο Ομπάμα την περασμένη βδομάδα.

Ο Τραμπ απάντησε με tweet λέγοντας “ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΤΕΛΕΙΩΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ!». Η ομάδα μετάβασης δεν έκανε σχόλια. ‘Ενας από τους αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία, είπε ότι το FBI και άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεχίζουν τις έρευνες για την αξιοπιστία και ακρίβεια των ισχυρισμών.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, οι εκθέσεις λένε ότι για πολλά χρόνια η Ρωσική κυβέρνηση έψαχνε τρόπους να επιρρεάσει τον κ. Τραμπ, που ταξίδευε συχνά στη Μόσχα για να βρει επιχειρηματικές συμφωνίες ή να επιβλέψει τον διαγωνισμό Miss Universe, που για αρκετά χρόνια είχε στην ιδιοκτησία του. Ο κ. Τραμπ δεν κατέληξε σε καμιά μεγάλη συμφωνία στη Ρωσία, αν και το επιδίωκε για χρόνια.

Ο πρώην Βρετανός πράκτορας που συγκέντρωσε το υλικό θεωρείται ικανός και αξιόπιστος με εκτεταμένη εμπειρία στη Ρωσία. Αλλά όσα κατέγραψε είναι πληροφορίες από τρίτους και οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν τις έχουν επιβεβαιώσει ακόμα.

Η προειδοποίηση για πληροφορίες επιβαρυντικού υλικού στα χέρια της Ρωσίας έρχονται μέσα στις αυξανόμενες ανησυχίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για την «πολύπλευρη» Ρωσική επιρροή –όπως την χαρακτήρισε ο Τζέιμς Κλάππερ διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών – και των κατασκοπευτικών επιχειρήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει το χακάρισμα των ηλεκτρονικών δικτύων και την διασπορά προπαγανδιστικού υλικού και ψευδών ειδήσεων, καθώς επίσης και την καλλιέργεια σχέσεων με επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους και την ανεύρεση επιβαρυντικών προσωπικών, οικονομικών και άλλων πληροφοριών για πρόσωπα, λένε οι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ενημερώσεις της προηγούμενης βδομάδας σε Ομπάμα και Τραμπ έγιναν από τον Τζέιμς Κλάππερ, τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον διευθυντή της CIA Τζον Μπρένναν και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Ρότζερς.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών περιέλαβαν στην ενημέρωση και μια περίληψη του υλικού για να ενημερώσουν τον Τραμπ ότι αυτό κυκλοφορεί σε κύκλους των μυστικών υπηρεσιών, υψηλόβαθμα μέλη του Κογκρέσου, κυβερνητικούς και άλλους, λέει ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters.

Η αποχαρακτηρισμένη έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την προσπάθεια να βοηθηθούν οι πιθανότητες εκλογής του Τραμπ, μέσα από την δυσφήμιση της Χίλαρι Κλίντον.

Η έκθεση έλεγε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας κατέληξαν ότι μέρος της προσπάθειας της Ρωσικής στρατιωτικής κατασκοπείας, ήταν η χρήση ενδιάμεσων όπως τα WikiLeaks για να διαρρεύσουν τα μέιλς που απέκτησαν από το χακάρισμα των σέρβερ του Κόμματος των Δημοκρατικών και στελεχών του κόμματος.

πηγή: reuters.com, new york times

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top