ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: «Κυνήγι μαγισσών» η έφοδος του FBI στα γραφεία του δικηγόρου του

trump-cohen

To FBI έκανε την Δευτέρα έφοδο στα γραφεία και το σπίτι του Μάικλ Κόεν, προσωπικού δικηγόρου του προέδρου Τραμπ, σε μια δραματική νέα εξέλιξη μιας σειράς ερευνών που αφορούν στενούς συνεργάτες του προέδρου, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο δικηγόρος του Κόεν είπε ότι η έρευνα ήταν εν μέρει κατά παραγγελία του γραφείου του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο Μιούλερ ερευνά την πιθανή σύμπραξη της καμπάνιας εκλογής του Τραμπ με την Ρωσία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει την σχετική έρευνα «κυνήγι μαγισσών» αρνούμενος κάθε συμπαιγνία.

Η έφοδος θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο καθώς περιλαμβάνει αρχεία του επί σειρά ετών δικηγόρου του και καταδεικνύει ένα δεύτερο επίκεντρο ερευνών στο Μανχάταν, εκτός από την έρευνα στην Ουάσιγκτον.

Ο Κόεν βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης πληρωμής 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, η οποία έχει ισχυρισθεί ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και πληρώθηκε πριν από το 2016, για να μην κάνει αποκαλύψεις.

Ο Τραμπ αντέδρασε με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα στην είδηση. «Είναι ντροπιαστική κατάσταση. Είναι κανονικό κυνήγι μαγισσών. Το λέω καιρό τώρα» είπε ο Τραμπ ανοίγοντας την συνάντηση που είχε με συμβούλους στρατιωτικής και εθνικής ασφάλειας για να συζητήσουν την Συρία.

Όταν ρωτήθηκε αν θα απολύσει τον Μιούλερ, ο Τραμπ είπε «Πιστεύω ότι πρόκειται για ντροπή αυτό που συμβαίνει. Θα δούμε τι θα γίνει».

Ο Τραμπ δεν μπορεί να απολύσει τον Μιούλερ απευθείας, αλλά μπορεί να δώσει εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν, που επιβλέπει την έρευνα του ειδικού ανακριτή, να τερματίσει την έρευνα ή αν ο Ροζενστάιν αρνηθεί, θα μπορούσε ο Τραμπ να τον απολύσει .

Οι Δημοκρατικοί προειδοποίησαν τον Τραμπ να μην αναμιχθεί στην έρευνα.
Νομικά αν ο Μιούλερ βρει πληροφορίες που δεν σχετίζονται άμεσα με την έρευνά του για την ανάμιξη της Ρωσίας, πρέπει να συμβουλευτεί τον Ροζενστάιν. Ο τελευταίος μπορεί να δώσει εντολή είτε να ερευνήσει το θέμα ο ίδιος ή να παραπέμψει το θέμα σε άλλη αρχή.

Οι εισαγγελείς ερευνούν τον Κόεν για πιθανή τραπεζική και φορολογική απάτη, και πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας για τις προεκλογικές εκστρατείας σε σχέση με την πληρωμή της Στόρμι Ντάνιελς και ίσως άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με ξένη ενίσχυση προς την καμπάνια Τραμπ, σύμφωνα με πηγή που έχει σχέση με τις έρευνες, λέει το Reuters.

Το βράδυ της Δευτέρας οι New York Times ανέφεραν ότι ο Μιούλερ ερευνά μια πληρωμή 150.000 δολαρίων που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015 από τον Ουκρανό δισεκατομμυριούχο Βίκτορ Πιντσούκ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Τραμπ ως αντάλλαγμα για μια εμφάνισή του μέσω 20λεπτου βίντεο σε συνδιάσκεψη στο Κίεβο. Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τον Ιούνιο του 2015.

Οι πράκτορες του FBI ερεύνησαν τα γραφεία του Κοέν στην Νέα Υόρκη για αρκετές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες η έφοδος έγινε χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

Το FBI την Δευτέρα αναζήτησε και οποιαδήποτε ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ της πρώην διευθύντριας επικοινωνιών του Λευκού Οίκου Χόουπ Χικς και του Κοέν που αφορούσαν την προετοιμασία της αναληθούς περιγραφής για την συνάντηση του υιού Τραμπ και του γαμπρού του με μια ομάδα Ρώσων που είχαν υποσχεθεί να παρέχουν επιβαρυντικές πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον. Αυτή η αλληλογραφία δεν καλύπτεται από το απόρρητο δικηγόρου-πελάτη.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top