ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: Οι έρευνες με μικροκομματικές σκοπιμότητες απειλούν την οικονομία

trump-sou-2

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των μελών του Κογκρέσου, κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να επιδιώξουν έναν «συμβιβασμό». Σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να απειληθεί μόνο από «ανόητους πολέμους», τις «πολιτικές σκοπιμότητες», ή «γελοίες μικροκομματικές έρευνες».
Ακόμη, ο Τραμπ στηλίτευσε το ότι η Γερουσία δεν έχει εγκρίνει όπως είπε «τριακόσιους διορισμούς» που έχει κάνει, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «άδικο» τόσο για τα πρόσωπα που διόρισε, όσο «και για τη χώρα μας».
Οι έρευνες με «μικροκομματικές σκοπιμότητες» απειλούν την αμερικανική οικονομία
Προειδοποίησε στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση της Ένωσης τους Δημοκρατικούς εναντίον της εμπλοκής τους σε «γελοίες έρευνες με μικροκομματικές σκοπιμότητες», που κατ’ αυτόν θα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ. «Ένα οικονομικό θαύμα εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ και το μόνο πράγμα που μπορεί να το σταματήσει είναι οι βλακώδεις πόλεμοι, οι πολιτικές σκοπιμότητες ή οι γελοίες μικροκομματικές έρευνες», ανέφερε. Το σχόλιό αυτό προφανώς αναφερόταν στο ότι οι Δημοκρατικοί, που πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχεδιάζουν να αρχίσουν έρευνες για την κυβέρνησή του, αλλά και στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, την οποία κέρδισε ο μεγιστάνας.
«Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών»
Ο Ντ. Τραμπ απηύθυνε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών έκκληση να επιλέξουν το «μεγαλείο» και να απορρίψουν την απόλυτη «ακινησία». «Πρέπει να απορρίψουμε τις πολιτικές του ρεβανσισμού, της αντίστασης και των αντιποίνων, να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η συνεργασία και ο συμβιβασμός για το κοινό καλό», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών», πρόσθεσε.
«Το να κλέβετε τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών, αυτό τελείωσε»
Ο  Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών.
«Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ) και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, που κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο για να το αναγκάσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό «θα οικοδομηθεί»
Υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά ότι το τείχος το οποίο θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό, σχέδιο που καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί και έγινε αφορμή για το πιο παρατεταμένο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική ιστορία, θα οικοδομηθεί τελικά. «Θα φροντίσω να οικοδομηθεί», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να «κλείσουν μια συμφωνία» και επέμεινε πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.
Να «εξαλειφθεί» το AIDS στις ΗΠΑ μέσα στην προσεχή δεκαετία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θέλει να δοθεί τέλος στην επιδημία του HIV/AIDS στη χώρα του μέσα στην επόμενη δεκαετία.«Ο προϋπολογισμός μου θα απαιτήσει από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα ώστε να εξαλειφθεί η επιδημία του HIV στις ΗΠΑ σε 10 χρόνια. Μαζί, θα νικήσουμε το AIDS στην Αμερική και πέραν αυτής», είπε. Περίπου 38.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας στις ΗΠΑ το 2017, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές. Ο αριθμός έχει μειωθεί στην πορεία των ετών, αλλά αυτό δεν μοιάζει να ισχύει για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, ειδικά τους Αφροαμερικανούς, τους ισπανόφωνους και τους ομοφυλόφιλους. Η κυβέρνηση του Τραμπ πρότεινε την περασμένη χρονιά να μειωθεί ο προϋπολογισμός για την καταπολέμηση του AIDS στις ΗΠΑ και ακόμη περισσότερο σε διεθνές επίπεδο, κάτι που απέρριψε το αμερικανικό Κογκρέσο.
Νέες βολές κατά του Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εκ νέου με δριμύτητα εναντίον του «ριζοσπαστικού καθεστώτος στο Ιράν» κι επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. «Κάνουν άσχημα, άσχημα πράγματα», είπε ο Τραμπ, προσάπτοντας αντισημιτισμό στην πολιτική ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Τραμπ απέσυρε πέρυσι τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν κι επανέφερε σε ισχύ μια σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας, τις οποίες χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς τις «τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα».
Νέα συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βιετνάμ την 27η και την 28η Φεβρουαρίου, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών που έχουν σκοπό τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ. «Στο πλαίσιο της τολμηρής μας διπλωματίας, θα συνεχίσουμε την ιστορική μας προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο».
Κατά τον Τραμπ, εάν δεν είχε εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί «τώρα σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα». «Οι όμηροι επέστρεψαν στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν και δεν έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι (από τη Βόρεια Κορέα) εδώ και 15 μήνες», επέμεινε. «Μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλή», πρόσθεσε.

Δημοκρατικοί πολιτικοί επικρίνουν τον Τραμπ

Πολλοί Δημοκρατικοί πολιτικοί που έχουν πρόθεση να αντιπαρατεθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ έσπευσαν να τον επικρίνουν για το περιεχόμενο της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης το βράδυ της Τρίτης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως είχε ελάχιστη ουσία και ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να «ενώσει» με αυτήν τη χώρα.
Περίπου 10 στελέχη των Δημοκρατικών έχουν ήδη αναγγείλει την έναρξη των εκστρατειών τους για να εξασφαλίσουν το χρίσμα του κόμματος ώστε να αναμετρηθούν με τον Τραμπ το 2020 και τουλάχιστον άλλοι τόσοι ενδέχεται να μπουν με τη σειρά τους στην κούρσα.
Ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, που ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα την Παρασκευή, έκρινε ότι η έκκληση του Τραμπ για «ενότητα» και «συμβιβασμούς» ήταν ρηχή. «Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από μια νύξη για την ενότητα στην αρχή μιας ομιλίας για να ενωθεί στ’ αλήθεια η χώρα μας. Ο πρόεδρός μας ξόδεψε τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθώντας να μας διχάσει. Οι πράξεις είναι πιο ηχηρές από τις λέξεις», ανέφερε μέσω Twitter ο Μπούκερ.
Ήταν η Στέισι Έιμπραμς- που δεν μπόρεσε για λίγες ψήφους να γίνει η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανή που θα εκλεγόταν στον θώκο της κυβερνήτριας στην Τζόρτζιας – εκείνη που αντέκρουσε επίσημα εξ ονόματος του Δημοκρατικού Κόμματος την ομιλία του Τραμπ.
Πάντως πολλά ακόμη στελέχη του κόμματος τοποθετήθηκαν.
Η γερουσιαστής Κίρστεν Τζίλιμπραντ στάθηκε κι αυτή στο ότι «ο πρόεδρος Τραμπ είχε στη διάθεσή του χρόνια για να ενώσει τη χώρα, αλλά αντ’ αυτού επέλεξε να τη διχάσει κατά μήκος κάθε διαχωριστικής γραμμής που μπορούσε να φανταστεί».
Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, νέα βουλευτής που δεν αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία αλλά έχει αναδειχθεί σε σημαντική φωνή της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών από τον Νοέμβριο, τόνισε πως η ομιλία του Τραμπ ήταν ανούσια. «Νομίζω πως ο πρόεδρος ήταν απροετοίμαστος», είπε η Οκάσιο-Κορτέζ στο MSNBC, χαριτολογώντας πως δεν της φάνηκε να «είχε διαβάσει το μάθημά του», πριν προσθέσει: «Δεν φάνηκε να έχει κάποιο σχέδιο. Τι ήταν αυτό, μια στάση στην προεκλογική του εκστρατεία ή μια ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης;»
Ο γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν, άλλος ένας πιθανός διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών, σημείωσε από την πλευρά του πως ο Τραμπ δεν έχει κάνει τίποτα για τους απλούς Αμερικανούς. «Η πραγματικότητα είναι πως για πάρα πολλούς ανθρώπους σε αυτήν εδώ τη χώρα, η σκληρή δουλειά δεν φέρνει πια τους καρπούς που θα όφειλε. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να το κατανοήσει αυτό», είπε ο Μπράουν και πρόσθεσε πως ο Ρεπουμπλικάνος «χρησιμοποιεί τον Λευκό Οίκο για να πλουτίζουν άνθρωποι όπως ο ίδιος».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top