ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και μπορούν εύκολα να κερδηθούν

steel

Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολο να κερδηθούν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ την Παρασκευή, υιοθετώντας επιθετικό τόνο απένταντι στην παγκόσμια κριτική που δέχεται η ανακοίνωσή του να επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, που προκάλεσε πτώση στις διεθνείς αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε για αντίμετρα, η Κίνα κάλεσε τον Τραμπ να επιδείξει συγκράτηση και ο Καναδάς, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτές αυτών των προϊόντων για τις ΗΠΑ, είπε ότι θα ανταποδώσει αν επηρεαστεί από τους δασμούς.

Ο Τραμπ είπε την Πέμπτη ότι οι δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, που ισχυρίζεται ότι επιβάλλονται για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας των Αμερικανών από τα φτηνότερα ξένα προϊόντα, θα ανακοινωθούν επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα.

«Όταν μια χώρα (ΗΠΑ) χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπόριο με ουσιαστικά κάθε χώρα με την οποία συναλλάσσεται, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολο να κερδηθούν» εγραψε στο Twitter. «Παράδειγμα, όταν είμαστε 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω με μία ορισμένη χώρα και κάνουν τους έξυπνους, κόβουμε τις συναλλαγές-κερδίζουμε πολλά. Είναι εύκολο!»

«Πρέπει να προστατέψουμε τη χώρα μας και τους εργάτες μας. Η χαλυβουργία μας είναι σε άσχημη κατάσταση. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΤΣΑΛΙ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΧΩΡΑ!»

Η Κομισιόν αποκάλεσε τις ταρίφες κραυγαλέα παρέμβαση που ισοδυναμεί με προστατευτισμό.Αν και υποσχέθηκε να δράσει με «σταθερότητα» η ΕΕ, που θεωρεί εαυτόν το αντίβαρο στον προστατευτισμό του Τραμπ, δεν έκανε αναφορά για αντίποινα, αλλά μίλησε για αντίμετρα που επιβεβαιώνουν τους κανόνες του ΠΟΕ.

«Θεωρούμε ότι στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις κερδίζουν όλοι» είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Δεν το βλέπουμε ως μια περίπτωση όπου η μία πλευρά χάνει επειδή μια άλλη πλευρά κερδίζει. Το εμπόριο είναι επωφελές για όλους. Πρέπει να γίνεται στη βάση κανόνων και αυτοί οι κανόνες έχουν τεθεί».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top