ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ προς Μεξικό: Αν δεν πληρώσετε για το τείχος, ακυρώστε την συνάντηση κορυφής

Republican U.S. presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at the Treasure Island Hotel & Casino in Las Vegas, Nevada June 18, 2016.   REUTERS/David Becker - RTX2GYKG

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε μέσω twitter στον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο ότι θα πρέπει να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αν το Μεξικό εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για το τείχος που διέταξε ο ίδιος να κτιστεί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Στη συνάντηση κορυφής οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που έχουν τραυματιστεί από την επιμονή του νέου προέδρου των ΗΠΑ για το χτίσιμο του τείχους και την επαναδιαπραγμάτευση του Βορειοαμερικανικού Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου.
Σύμφωνα με την μεξικανική κυβέρνηση η ακύρωση της κυβέρνησης θα προκαλέσει αβεβαιότητα.
«Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 60 δισ. δολαρίων με το Μεξικό. Ήταν από την αρχή της NAFTA ένα μονόπλευρο ντιλ με τεράστια νούμερα χαμένων θέσεων εργασίας και εταιρειών. Αν το Μεξικό δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει για το τόσο αναγκαίο τείχος, τότε θα ήταν καλύτερο να ακυρωθεί η επερχόμενη συνάντηση» έγραψε στο Twitter.

tweet-trump-mexico
Ακόμα και πριν τα τουίτ του Τραμπ, ο Πένια Νιέτο αντιμετώπιζε αυξανόμενη πίεση να ακυρώσει την συνάντηση. Απαντώντας μέσω twitter ανακοίνωσε πριν λίγο ότι ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο ότι η συνάντηση δεν θα γίνει.

nieto
Ο Τραμπ υπέγραψε νέα διατάγματα, ανάμεσά τους και αυτό που εξουσιοδοτεί την ανέγερση του τείχους,
Την Πέμπτη στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι έχουν και τον έλεγχο του σώματος, είπαν ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν με την χρηματοδότηση του τείχους που αναμένεται να κοστίσει 12 με 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Έτσι σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς το θέμα του τείχους και ο πρόεδρος μπορεί να ασχοληθεί με τις σχέσεις με άλλες χώρες» είπε ο ηγέτης της πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ.
Επίσης ο Πολ Ράιαν της Βουλής των Αντιπροσώπων όταν ρωτήθηκε κατά πόσο οι βουλευτές ανησυχούν για τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό, απάντησε «Νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει».
Ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει ότι θα βάλει πρόστιμα σε αμερικανικές εταιρίες που χρησιμοποιούν Μεξικανικά εργοστάσια για να παράγουν προϊόντα για τις ΗΠΑ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top