ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ προς χώρες του ΝΑΤΟ: «Μας χρωστάτε τεράστια ποσά»

U.S. President Donald Trump (R) speaks beside NATO Secretary General Jens Stoltenberg at the start of the NATO summit at their new headquarters in Brussels, Belgium, May 25, 2017.  REUTERS/Christian Hartmann

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ότι δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα και είπε ότι περισσότερες επιθέσεις σαν αυτή του Μάντσεστερ θα ακολουθήσουν αν η συμμαχία δεν κάνει περισσότερα για να σταματήσει τους αντάρτες.
Με αναπάντεχα απότομες παρατηρήσεις καθώς οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στεκόταν δίπλα του, ο Τραμπ είπε ότι ορισμένες χώρες-μέλη χρωστούν «τεράστια ποσά» στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αν και οι συμμαχικές συνδρομές είναι εθελοντικές.
Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να αναβαθμίσει την ενότητα της Δύσης καλώντας τον Τραμπ να εγκαινιάσει μνημείο για την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στο καινούργιο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.
«Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από την σταθερή μας θέληση να νικήσουμε την τρομοκρατία και να πετύχουμε διαρκή ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη» είπε ο Τραμπ στην ομιλία του πριν το δείπνο με τους ηγέτες.
«Πρέπει να σταματήσουμε την τρομοκρατία αλλιώς … ο τρόμος που είδατε στο Μάντσεστερ και σε τόσα άλλα μέρη θα συνεχίσει για πάντα», είπε ο Τραμπ.
Ο Τραμπ κάλεσε το ΝΑΤΟ, που είχε ιδρυθεί σαν συλλογική άμυνα εναντίον της σοβιετικής απειλής, να περιλάβει στους σκοπούς του τον περιορισμό της μετανάστευσης εκτός από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποτροπή της Ρωσίας.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ήθελαν να στηρίξει ο Τραμπ δημόσια την συμμαχία, μιας και την είχε αποκαλέσει «παρωχημένη» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Αλλά αντίθετα παραπονέθηκε για την πτώση των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης από το τέλος του ψυχρού πολέμου και δεν δεσμεύτηκε δημόσια στο άρθρο 5 της ιδρυτικής διακήρυξης, ότι επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση σε όλους.
«23 από τα 28 μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν ό,τι θα έπρεπε για την άμυνά τους» είπε ο Τραμπ δίπλα σε ένα κομμάτι από τα ερείπια των Δίδυμων Πύργων.
«Αυτό δεν είναι δίκαιο για τον λαό και τους φορολογούμενους στις ΗΠΑ, και πολλά από αυτά τα κράτη χρωστούν τεράστια ποσά χρημάτων από το παρελθόν» συνέχισε.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη ότι θα τους εγκαταλείψει αν δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα, σχόλια που έχουν προκαλέσει ταραχή στις βαλτικές χώρες που ανήκαν στην Σοβιετική Ενωση που έχουν διαρκώς το φόβο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει τα της Κριμαίας.
Αν και από την προεκλογική εκστρατεία έχει χαμηλώσει τους τόνους σε τηλεφωνήματα και συναντήσεις με ηγέτες της Δύσης, τα λόγια του έφεραν στη μνήμη την αμήχανη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ το Μάρτιο, όταν πίεσε την Γερμανίδα καγκελάριο να ανταποκριθεί η Γερμανία στον ΝΑΤΟϊκό στόχο για αμυντικές δαπάνες.

(L-R) Greek Prime Minister Alexis Tsipras, U.S. President Donald Trump, Hungarian Prime Minister Voktor Orban and Britain's Prime Minister Theresa May pose during a family photo at the start of NATO summit at their new headquarters in Brussels, Belgium, May 25, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst     TPX IMAGES OF THE DAY

REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY

Το ΝΑΤΟ ωστόσο προσπάθησε να εντυπωσιάσει τον Τραμπ με πτήση συμμαχικών αεροπλάνων και ξενάγηση στο νέο αρχηγείο. Ο Τραμπ είπε ότι το κτίριο «όμορφο» και αστειεύτηκε λέγοντας ότι δεν τολμά να ρωτήσει πόσο κόστισε.
Έτσι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ήταν αυτός που ανέλαβε να προωθήσει το μήνυμα της ενότητας . «Το ΝΑΤΟ είναι πολλά περισσότερα από μια λέσχη, από μια οργάνωση. Το ΝΑΤΟ ενσαρκώνει τον μοναδικό δεσμό ανάμεσα στην Ευρώπη και την Βορεια Αμερική» είπε ο Γιενς Στολτενμπεργκ. «Υψώνοντας τις σημαίες μας σήμερα, η συμμαχία μας ορθώνεται δυνατά ενωμένη και αποφασισμένη».

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top