ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ στο Νταβός: Δεν ανεχόμαστε αθέμιτο εμπόριο

trump davos

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετέφερε το μήνυμά του «Πρώτα η Αμερική» στην παγκόσμια ελίτ στο Νταβός, λέγοντας σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες ότι οι ΗΠΑ «δεν θα κάνουν πια τα στραβά μάτια» σε αυτό που περιέγραψε ως αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο Τραμπ που είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παίρνει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μετά το 2000, έκλεισε το φόρουμ με μια ομιλία όπου κήρυξε ότι οι ΗΠΑ «άνοιξαν και περιμένουν».

«Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να φέρετε τα λεφτά σας, τις δουλιές σας, τις επιχειρήσεις σας στην Αμερική» είπε τονίζοντας ότι οι φορολογικές περικοπές και οι περιορισμοί των ελέγχων τονώνουν το επενδυτικό κλίμα.

«Μετά από χρόνια στασιμότητας, οι ΗΠΑ γνωρίζουν και πάλι ισχυρή οικονομική ανάπτυξη» είπε. «Ο κόσμος είναι μάρτυρας της αναβίωσης της ισχυρής και ευημερούσας Αμερικής».
Είπε ότι πάντα θα προωθεί «Πρώτα την Αμερική» καθώς περιμένει το ίδιο να κάνουν οι άλλοι ηγέτες για τις χώρες τους. «Πρώτα η Αμερική δεν σημαίνει η Αμερική μόνη της. Όταν αναπτύσσονται οι ΗΠΑ το ίδιο συμβαίνει και στον κόσμο» είπε.

Αλλά επανήλθε στο θέμα της σκληρότερης επιβολής των κανόνων εμπορίου, κατηγορώντας χώρες που δεν κατονόμασε για αθέμιτες πρακτικές, όπως κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και η παροχή κρατικής βοήθειας στην βιομηχανία.

«Θα επιβάλουμε τους νόμους μας για το εμπόριο και θα επαναφέρουμε την ακεραιότητα στο σύστημα εμπορίου. Μόνο επιμένοντας στο δίκαιο και αμοιβαίο εμπόριο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα έχει αποτέλεσμα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά για όλα τα έθνη» είπε ο Τραμπ.

«Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πια τα στραβά μάτια σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» είπε. «Δεν μπορούμε να έχουμε ελεύθερο και ανοιχτό εμπόριο αν κάποιες χώρες εκμεταλλεύονται το σύστημα σε βάρος άλλων. Υποστηρίζουμε το ελεύθερο εμπόριο αλλά πρέπει να είναι δίκαιο και πρέπει να είναι αμοιβαίο».

Ενώ είναι γνωστή η αντίθεσή του στις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες με συμμετοχή πολλών χωρών, είπε ότι οι ΗΠΑ θα εξέταζαν «αμοιβαία επωφελείς» διμερείς εμπορικές συμφωνίες με άλλα κράτη μεμονωμένα.

Αυτό θα μπορούσε να περιλάβει χώρες που υπέγραψαν την Εμπορική Συμφωνία του Ειρηνικού από την οποία έχει αποσύρει τη χώρα, είπε, προσθέτοντας ότι θα εξέταζε και πάλι στην διαπραγμάτευση σε συλλογικό επίπεδο μαζί τους αν αυτό ήταν προς συμφέρον των ΗΠΑ.
Πριν το ταξίδι του στο Νταβός, ο Τραμπ επέβαλε 30 τα εκατό δασμούς στα εισαγόμενα ηλιακά πάνελ, ανάμεσα στους πρώτους μονομερείς εμπορικούς περιορισμούς από την κυβέρνηση ως μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας προστατευτισμού.

Το ντεμπούτο της κυβέρνησης Τραμπ στο Νταβός προκάλεσε τρικυμία, όχι μόνο από τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούσιν που είπε αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ επωφελούνται από το χαμηλό δολάριο, αφού έτσι οι εξαγωγές είναι φτηνότερες. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν δονήσεις στο νόμισμα και έντονες επιπλήξεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες προσωπικότητας, που θεωρούν ότι χώρες που πατρονάρουν τα ίδια τους τα νομίσματα ως παράβαση των άγραφων νόμων ισοσκελισμού του εμπορίου.

Την Πέμπτη ο Τραμπ είπε ότι εντέλει θέλει το δολάριο ισχυρό, ανεβάζοντας για λίγο την ισοτιμία. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να διαλύσουν τις εντυπώσεις των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι έκανε μια παρατήρηση για την επιρροή ενός χαμηλού δολαρίου και δεν ανακοίνωσε μια νέα πολιτική να κρατηθεί το νόμισμα σε χαμηλά επίπεδα.

Είπε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και η ήττα των τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι «σχεδόν το 100% των εδαφών» που είχε καταλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ έχει πλέον ανακτηθεί.

«Ο συνασπισμός που πολεμά για την ανατροπή του  Ισλαμικού Κράτους ανέκτησε σχεδόν το 100% των εδαφών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο αυτών των δολοφόνων στο Ιράκ και τη Συρία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να διεξαχθούν και άλλες «μάχες» προκειμένου να «εδραιώσουμε» αυτήν την πρόοδο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει καταφύγιο για τους τρομοκράτες», συμπλήρωσε. Τέλος, έκανε αναφορά και στη μάχη ενάντια σε «καθεστώτα – παρίες».

Αν και το κοινό αντέδρασε με χειροκροτήματα και κάποιες φορές και γέλια, κάποια στιγμή εκφράστηκαν δυνατές αποδοκιμασίες όταν είπε «Μόνο όταν έγινα πολιτικός κατάλαβα πόσο δυσάρεστος , πόσο κακόβουλος, πόσο μοχθηρός και πόσο ψευδής μπορεί να γίνει ο τύπος».

«Ακούστε με. Αυτός μιλάει για «fake news»!» άρχισε να φωνάζει μόλις τον άκουσε η Άνια Σίφριν. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, που φόραγε ένα μπλουζάκι με το σύνθημα «Δεν είναι πρόεδρός μου», παρακολουθούσε την ομιλία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου έξω από την αίθουσα.

Πριν από τις παραπάνω δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια ενός άτυπου διαλόγου επί σκηνής με τον διοργανωτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβάμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παραμείνει πιστός στο κείμενο της ομιλίας του.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «ψευδείς ειδήσεις» τις πληροφορίες που δημοσίευσαν οι New York Times, σύμφωνα με τις οποίες ο μεγιστάνας είχε δώσει εντολή τον Ιούνιο του 2017 να απολυθεί ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

πηγή reuters.com/dw.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ bbc.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top