ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: Το Brexit είναι κάτι υπέροχο

President Donald Trump reacts to a questions from the media during a joint news conference with British Prime Minister Theresa May in the East Room of the White House White House in Washington, Friday, Jan. 27, 2017. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

«Μία ελεύθερη Βρετανία είναι ευλογία για ολόκληρο τον κόσμο και οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Εκ μέρους του Έθνους μας σας ευχαριστώ για την τιμή να βρίσκεστε εδώ απόψε», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που επισκέφθηκε σήμερα τον Λευκό Οίκο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να κάνει τις δικές του εμπορικές συμφωνίες» υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας το Brexit ως «κάτι υπέροχο» για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τόνισε πως ελπίζει να έχει μια καλή σχέση με τον Πούτιν, αλλά δεν γνωρίζει ακόμα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο κ. Τραμπ απάντησε πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσει για κυρώσεις. «Δεν τον ξέρω τον κύριο. Ελπίζω να έχουμε μια φανταστική σχέση. Αν έχουμε μια καλή σχέση, μπορούμε να νικήσουμε τον ISIS μαζί. Είναι ένα κακό που πρέπει να φύγει. Για το πώς θα πάει η σχέση, θα σας το πω στο μέλλον», είπε.
Οπως αποκάλυψε η Βρετανή πρωθυπουργός, η Βασίλισσα Ελισάβετ κάλεσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στη Βρετανία και ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα το πράξει εντός του 2017.
Επίσης η κ. Μέι είπε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.
H Τερέζα Μέι είπε ότι το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές.
Η κ. Μέι είπε ότι συζητήθηκε επίσης η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και είπε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο. Για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει πως θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.
Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του προέδρου Τραμπ, η Μέι είπε ότι «θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνεί» μαζί του, όμως η ειδική σχέση των δύο χωρών σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή και ειλικρινής. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν και ότι «ακούει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος ακούει εμένα».
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του για τα βασανιστήρια, ο Τραμπ είπε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας, στρατηγός Μάτις δεν πιστεύει στα βασανιστήρια και τόνισε ότι αν και δεν συμφωνεί απαραιτήτως θα σεβαστεί την απόφαση του υπουργού Άμυνας.
Σχετικά με την ωριαία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μεξικανό ομόλογό του την Παρασκευή ο κ. Τραμπ απάντησε: «είχαμε όντως μία πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική συνομιλία με τον κ. Νιέτο. Νομίζω πως είμαστε στην αρχή μίας σειράς από συζητήσεις με το Μεξικό. Θέλω να γνωρίζετε πως δεν έχω καμία κακία και κανένα μένος έναντι των Μεξικανών, κάθε άλλο. Έχει έρθει όμως η στιγμή να διαπραγματευθούμε από την αρχή τις διακρατικές μας σχέσεις και συμφωνίες καθώς με τους μέχρι τώρα χειρισμούς η Αμερική εμφανίστηκε ως η ανόητη χώρα που δεν ξέρει τι της γίνεται. Από σήμερα όλοι θα πρέπει να ξέρουν πως ξέρουμε πολύ καλά τι μας γίνεται και θα διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν και κάποιοι μας έχουν στερήσει».
Η Τερέζα Μέι, απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Μεξικού, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τις δύο χώρες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top