ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: Το Brexit καλό, το ΝΑΤΟ παρωχημένο

trump-thetimes1

«Το Brexit θα είναι πολύ καλό πράγμα», η Άνγκελα Μέρκελ είναι ο πιο σημαντικός ηγέτης της Ευρώπης και οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μπορεί να αρθούν.

Αυτές είναι οι απόψεις του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που περιέγραψε τις λεπτομέρειες των στόχων του για την εξωτερική πολιτική στην πρώτη συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά μέσα που δόθηκε στον Μάικλ Γκρόουβ –των Times του Λονδίνου και υπέρμαχο του Brexit, υποψήφιο για την πρωθυπουργία σε αντιπαράθεση με τον Μόρις Τζόνσον – και την Γερμανική ταμπλόιντ Bild.

trump-thetimes3

Στο θέμα του Brexit ο Τραμπ είπε ότι η Βρετανία φέρθηκε έξυπνα φεύγοντας από την ΕΕ και ότι θα εργαστεί σκληρά για να κάνει εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Πιστεύω ότι το Brexit θα αποδειχτεί σπουδαίο πράγμα. Και το πρόβλεψα – αλλά δέχτηκα απίστευτη επίθεση. Και είπε – είναι γιατί ο κόσμος δεν θέλει να έχει άλλους ανθρώπους να έρχονται και να καταστρέφουν την δική τους χώρα. Πίστευα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο φέρθηκε έξυπνα φεύγοντας».

Η μέθοδος του Τραμπ για την διαχείριση της μετανάστευσης στις ΗΠΑ είναι γνωστός. Σκοπεύει να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Στην συνέντευξη είπε ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση είναι η Αχίλλειος πτέρνα της Άνγκελα Μέρκελ.

«Την σέβομαι πολύ, θεωρούσα ότι ήταν μεγάλη ηγέτης. Πιστεύω ότι έκανε ένα πολύ καταστροφικό λάθος – κι αυτό ήταν να πάρει όλους αυτούς τους παράνομους, να δεχτεί όλους αυτούς απ’ όπου κι αν προέρχονταν – και κανείς δεν ξέρει πραγματικά από είναι προέρχονται».
Η αρνητική στάση του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ έχει ανησυχήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, έτσι οι ισχυρισμοί του ότι ο οργανισμός είναι σημαντικός γι’ αυτόν θα είναι καλοδεχούμενοι, αν και εξακολουθεί να ασκεί κριτική.

«Και έχω πει από καιρό ότι το ΝΑΤΟ είχε προβλήματα και ένα από αυτά είναι ότι είναι παρωχημένο γιατί σχεδιάστηκε πολλά πολλά χρόνια πριν. Και δεύτερον, οι χώρες δεν πληρώνουν αυτά που έπρεπε να πληρώνουν».

Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ο Τραμπ κράτησε αποστάσεις από την πολιτική των προηγούμενων Αμερικανικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τους χειρισμούς προς την Μόσχα. Στόχος του είναι ο τερματισμός των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας, σαν αντάλλαγμα για την μείωση των πυρηνικών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top