ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας: Θέλουμε ειρήνη, αλλά ξέρουμε καλά να διεκδικούμε το δίκιο μας

tsipras-brussels

Με τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της χώρας στον λαό tης Γαλλίας ξεκίνησε τη Συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

«Θα ήθελα να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη μου για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και να εκφράσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια μου και την αλληλεγγύη μου στον γαλλικό λαό», δήλωσε.

Η Σύνοδος είχε πολλά θέματα, είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα. «Θέλω να ξεκινήσω με τη χθεσινή συζήτηση για τη φορολόγηση και την ανάγκη για τη φορολογική σύγκλιση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας,

Αναφέρθηκε στα κρίσιμα θέματα που συζητήθηκαν για την Ευρώπη και για τον διεθνή ρόλο της όπως η υπόθεση Σκριπάλ, οι ελληνοτουρκικές προκλήσεις, η ανάγκη φορολογικής σύγκλισης των χωρών της ΕΕ και η αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν οι φορολογικοί παράδεισοι

«Είναι παράδοξο και παράλογο να προωθούμε την εμβάθυνση της Ε.Ε. και παράλληλα να συντηρούμε την αδιαφάνεια μεταξύ των κρατών-μελών και να κλείνουμε τα μάτια στους φορολογικούς παραδείσους» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων περιγράφοντας τις προτάσεις της Ελλάδας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

«Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρχει ένας ισχυρός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης» είπε.

«Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε σήμερα είναι οι αλλαγές στην Eυρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «για μας η μεταρρύθμιση σημαίνει ισορροπία και ισότητα στις χώρες της Ευρωζώνης».

«Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κρίσεων αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά της κρίσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Υποστήριξα την ανάγκη να μετατραπεί ο ESM σε νομισματικό ταμείο, αλλά όχι να λειτουργεί ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός οργανισμός, αλλά να υπάρχει λογοδοσία» ανέφερε ο Αλέξης Τσιπρας. Τοποθετήθηκε επίσης για την ανάγκη «να υπάρξει εμβάθυνση της Δημοκρατίας στα κρίσιμα όργανα της ευρωζώνης, πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο των λαών» σημείωσε, μεταξύ άλλων σημειώνοντας την εμπειρία της Ελλάδας και τις λάθος αποφάσεις. Στη συνέχεια είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένας υπουργός Οικονομικών.

Για τα ελληνοτουρκικά

«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλουμε τη συνεννόηση θέλουμε την ειρήνη αλλά ξέρουμε πολύ καλά να διεκδικούμε το δίκιο μας» είπε προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε καθημερινές παραβιάσεις από την Τουρκία, αλλά δεν ζητάμε να σταματήσει ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας»

«Υπογράμμισα την ανάγκη να αφήνουμε ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία» είπε ακόμη. Απαντώντας σε ερώτημα σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται θερμό επεισόδιο. Όποιος θα σκεφτόταν να κάνει κάτι θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα πόδια του. Επισήμανε ότι τα συμπεράσματα της ΕΕ είναι το ισχυρότερο μήνυμα που έχει διατυπωθεί ποτέ για το Αιγαίο. «Δεν φοβόμαστε αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε, η Ελλάδα θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαΐκή προοπτική της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα ακολουθεί διαφορετική πορεία, είπε ο πρωθυπουργός και διαμήνυσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έναντι οποίων απειλών και ειδικότερα στην προάσπιση των συνόρων που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Είπε πως ζήτησε ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να εγκαταλείψει τις λογικές διαρκώς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις από τους εταίρους μας, υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου της Βάρνας».

Έλληνες αξιωματικοί 

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε και είπε επίσης ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλέον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Έντιμος συμβιβασμός με την πΓΔΜ

Ο κύριος Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην πΓΔΜ, ως «υψηλού συμβολισμού», καθώς μετά από 12 χρόνια προσγειώθηκε και πάλι ελληνικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Κάτι που, όπως είπε, δεν μπορούσε να συμβεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ονομασίας που είχε λάβει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

«Αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό, που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, στο πλαίσιο των αρχών και θέσεων που έχουμε περιγράψει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κύριος Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να επιχειρήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα να υπάρξουν βήματα προς τα εμπρός που θα επιστρέψουν να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, που έχει περιγραφεί από τη δική μας πλευρά με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να βρεθεί συμβιβασμός στο όνομα, με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό. Σύνθεση ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη χώρα στα βόρεια σύνορά μας να έχει όνομα που διατηρεί και μία περιοχή στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Η δεύτερη είναι να βρεθεί ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, ώστε να λυθεί και σε διεθνές επίπεδο οριστικά το πρόβλημα», είπε.

Παράλληλα, ο κύριος Τσίπρας υπογράμμισε ότι είμαστε σήμερα στα Σκόπια επειδή θέλουμε τη λύση και όχι επειδή μας πιέζει κάποιος διεθνής παράγων. «Το αντιμετωπίζουμε ως διμερές ζήτημα και οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών δεν έχουν θετικό αντίκτυπο» κατέληξε.

Για το τηλεφώνημα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. «Παράλληλα τον ενημέρωσα για τις θέσεις μας σε σχέση με την Τουρκία, ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τον κύριο Ερντογάν στις 3 Απριλίου. Συζητήσαμε ακόμη για τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, μετά το τηλεφώνημα που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και για τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες μετά την επίθεση στον Σαλίσμπερι.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top