ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Πετύχαμε εκεί που οι δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν

tsipras-vouli

Ευχαριστώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά κ. Μητσοτάκη. Δεν ξέρω ποιοι σας συμβουλεύουν να μου κάνετε τέτοια δώρα αλλά ευχαριστώ για την ευκαιρία να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση για τη συμφωνία του Eurogroup

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «Τα τελευταία 2χρόνια δεν νομίζω να υπήρχε η δυνατότητα σε πρωθυπουργό να αναφερθεί σε τόσες πολλές θετικές εξελίξεις»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργία στο 20%, όταν επί διακυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχε εκτοξευθεί στο 28% και στους νέους στο 60%, όπως είπε. Μάλιστα κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν κατάφεραν ποτέ μια ρύθμιση του χρέους και εστίασαν μόνο σε περικοπές.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:
– Να συγκρίνουμε πώς ήταν η κατάσταση τον Γενάρη του 2015 και πού βρισκόμαστε σήμερα. Η ανεργία επί ημερών σας ήταν στο 28% ενώ η ανεργία των νέων στο 60%. Μέσα στα 5 χρόνια των 2 πρώτων προγραμμάτων 800.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Πετύχατε το απόλυτο διπλό φιάσκο. Από τη μια είχατε βάλει την υπογραφή σας σε πλεονάσματα 4,5% και από την άλλη δεν καταφέρατε ποτέ να τη προσεγγίσετε. Επομένως τι καταφέρατε; Να φτιάξετε μια οικονομία που ήταν ανεπίστρεπτα εκτός πορείας όπως έλεγαν οι θεσμοί. Και είχατε το θράσος να μιλάτε για τέλος των μνημονίων.

– Όχι μόνο δεν πήρατε καμία ρύθμιση για το χρέος αλλά και δεν προχωρήσατε και σε καμία μεταρρύθμιση. Και φυσικά όταν καταλάβατε ότι η εκλογική ήττα ήταν αναπόφευκτη ασχοληθήκατε με το πώς θα οργανώσετε το σχέδιο του εγκλωβισμού της επόμενης κυβέρνησης, για να βρεθεί με άδεια ταμεία. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Πρόκειται για τη μέρα με τη νύχτα.

-Στις 20/8 η Ελλάδα βγαίνει καθαρά, οριστικά και αμετάκλητα από τα μνημόνια. Εκεί όπου απέτυχαν 3 δικές σας κυβερνήσεις αυτή η κυβέρνηση το πέτυχε. Η ανεργία έχει μειωθεί σε 3 χρόνια κατά 7 μονάδες και η ανεργία των νέων κατά 20 μονάδες. Εμείς δημιουργήσαμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας.

-Ιστορική η απόφαση του Eurogroup. Επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας. Δημιουργεί καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία. Η λύση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις αγορές. Εκτός και αν, κ. Μητσοτάκη, πιστεύετε ότι μετά τον κ. Μοσκοβισί και οι αγορές είναι κομμάτι της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της ΝΔ. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια και βγαίνουν από αυτά. Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος θα ανήκει στις εκλεγμένες από το λαό κυβερνήσεις της χώρας. Η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αυτό είναι που δυσκολεύεστε να παραδεχθείτε.

-Ο ελληνικός λαός βλέπει ότι μετά από πολλά χρόνια έχει προοπτική. Προχωρήσαμε με σχέδιο και στόχο να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης. Να κανουμε την Ελλάδα μια κανονική χώρα. Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας είναι η πιο κρίσιμη. Για αυτό και επεξεργαζόμαστε από τώρα σχέδια για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

-Το 2017 έκλεισε με αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 1,5% και ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%, δηλαδή σχεδόν εξαπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που έκλεισε με 0,4% για το πρώτο τρίμηνο και τα ελληνικά ομόλογα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ευρισκόμενα σήμερα στα επίπεδα του 2006.

-Η θετική εικόνα αποτυπώνεται και στους βασικούς δείκτες της εγχώριας παραγωγής : ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στην Βιομηχανία αυξήθηκε 6,7%, οι καθαρές εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων αυξήθηκαν σχεδόν 30% το 2017 και η συνολική αξία εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο 2018 αυξήθηκε κατά 11,6%.

«Και όλα αυτά, είναι μονάχα η αρχή μιας πορείας που διαρκώς θα επιταχύνεται. Ιδιαίτερα μετά τη καθοριστική -και θα έλεγα ιστορική- πρόσφατη απόφαση του Eurogroup» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ξέρετε, δεν έχετε συνειδητοποιήσεις που βρισκόμασταν το 2015 και που σήμερα. Μέρα με τη νύκτα οι διαφορές. Σε λίγες μέρες από τώρα, τον Αύγουστο, «με μεγάλη σας στεναχώρια, η χώρα βγαίνει οριστικά και αμετάκλητα από το πρόγραμμα. Εκεί που οι δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν η δίκη μας πέτυχε» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Ασχοληθήκατε με το πως θα ναρκοθετήσετε τη χώρα και πως η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική ασφυξία».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top