ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας προς υπουργούς: «Έχουμε μομέντουμ – πάμε σε νέα εκλογική νίκη»

tsipras-ipourgiko1

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση, και αφού ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα επόμενα στάδια έως και την επίτευξη της τελικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ιστότοπος kathimerini.gr, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέα εκλογική νίκη τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς τις χαρακτήρισε «θετικές» και εξέφρασε την άποψη ότι  η συμφωνία  είναι «υπερασπίσιμη», αφού το ΔΝΤ δεν πέτυχε τους στόχους του.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη».

Ο κ. Τσίπρας, αφού ενημερώθηκε από τους υπουργούς, τους προέτρεψε  να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν με τα σχετικά νομοσχέδια και ζήτησε να προχωρήσουν όσα έργα έχουν «κολλήσει», ενώ επέμεινε στον συντονισμό των υπουργείων και τόνισε ότι αναμένει προτάσεις για νέες πρωτοβουλίες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και εμείς έχουμε την πίεση από κοινωνία λόγω λιτότητας αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ».

O πρωθυπουργός τόνισε πως «το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του» και πρόσθεσε πως «με τις απαιτήσεις του υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση».

Στα θετικά που αποτίμησε ο κ. Τσίπρας είναι «η πολιτικοποίηση τη διαπραγμάτευσης τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά» και «η δημιουργία, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ενός μετώπου υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος».

Όσον αφορά στην περιγραφή της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το kathimerini.gr, ανέφερε τα εξής σημεία: 

 • Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).
 • Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.
 • Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.
 • Όχι ανταπεργία.
 • ΔΕΗ –εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.
 • Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.
 • Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα ανέφερε τα εξής:

 • 21 – 22 Απρίλη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος –πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος.
 • Επιστροφή τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας.
 • Συνεδρίαση Eurogroup – Πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
 • Ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

 Με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του Υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές:

 • Σύνταγμα
 • Τοπική Αυτοδιοίκηση
 • Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
 • Πρωτοβάθμια Υγεία

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top