ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας στο υπουργικό: Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια-Σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ.

ypourgiko 2 -7

Για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
«Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά. Η Ελλάδα από τις 21/8 που τελειώνει και τυπικά το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι μια χώρα που μπορεί να στέκεται στα πόδια της ξανά. Εξασφαλίσαμε επιστροφή κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δισ. Με το χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, δημιουργούμε δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει τη χώρα για την επόμενη διετία τουλάχιστον. Οποιος θέλει να δει την αλήθεια είναι εκεί για να την αναγνώσει. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα είναι στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη που βρέθηκαν σε ανάλογη θέση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.
«H απόφαση του Eurogroup έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των Μνημονίων. Έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης, των ευρωπαϊκών θεσμών αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης», συνέχισε ο πρωθυπουργός
«Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου-τόκων για τα δάνεια του EFSF ύψους 100 δισ.. ευρώ, γίνεται αποφασιστικό βήμα, ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελλην. δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Η συνολική αποτίμηση αυτού του μέτρου είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή. Αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι τα πολύ πιο περιορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται αποτιμώνται αυτή τη στιγμή από τον ESM σε 60 δισ. ευρώ», μπορεί κανείς να συλλάβει
την τάξη μεγέθους, ανέφερε.
Η επόμενη μέρα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα. Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν αλλά «μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια «λελογισμένη» επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια, τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη, την τόνωση της ανάπτυξης».
Περιγράφοντας τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, ανάφερε:
• Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
• Την αύξηση του κατώτατου μισθού
• Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό
• Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας
• Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη
• Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα
• Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος για τους επενδυτές
• Τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.
Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφορδή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Βλέποντας ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο: Να ασπαστεί την γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της ΝΔ που τον κρατάει όμηρο. Η Νέα Δημοκρατία χάνει κάθε διεθνή αξιοπιστία και μεταλλάσσεται πυρηνικά, όμως, με αυτή την πολιτική επιλογή εκτρέφει φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, που -αν και περιθωριακοί- νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους»
ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«‏Η ηγεσία της ΝΔ παίρνει το μέρος της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης νομιμοποιεί έναν ακραίο εθνικιστικό λόγο, που πολλές φορές φλερτάρει με τον φασισμό. Με αυτή την πολιτική εκτρέφεται ο διχασμός και στηρίζονται ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί όπως η Χρυσή Αυγή».
‏«Με αφορμή την ΠΓΔΜ ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τη μάσκα του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή και ακολουθεί τον κ. Σαμαρά στο δρόμο του δήθεν πατριωτισμού. Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κυρίου Μητσοτάκη. Η πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην Ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα. Φοβάμαι πως σε αυτή την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση ιδεών η αντιπολίτευση παίρνει το μέρος της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη» κατάληξε.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156571934923054

Απών από το υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουρού, ήταν ο υπουργός Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο υπουργός Άμυνας βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή, την ώρα που γινόταν η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top