ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσαβούσογλου: Θα μιλήσω στη Γερμανία παρά τις απαγορεύσεις

Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu addresses the media in Ankara, Turkey, July 29, 2016. REUTERS/Umit Bektas

Παρά τις απαγορεύσεις της Γερμανικής πλευράς και της έντασης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και την Γερμανία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιμένει ότι θα μιλήσει στην προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη εκδήλωση στο Αμβούργο ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου.

«Θα πάω σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να με σταματήσει να μιλήσω στην προγραμματισμένη εκδήλωση για τους Τούρκους ψηφοφόρους της Γερμανίας» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία Μελβούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα Hurriyet.

Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτήν την δήλωση λίγο μετά την ανακοίνωση ότι το κέντρο που είχε προγραμματιστεί να γίνει η εκδήλωση έκλεισε επειδή δεν διέθετε το απαραίτητο σύστημα πυρόσβεσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα κάποιες περιφερειακές Γερμανικές αρχές απαγόρευσαν τις προεκλογικές συναντήσεις υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην Τουρκία στα 16 Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Ακολούθησαν οι κατηγορίες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι το Βερολίνο προχωρά σε πρακτικές όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι ναζί πριν χρόνια.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε την Δευτέρα από την Άγκυρα «να διατηρήσει την ψυχραιμία της» στην τρέχουσα διπλωματική κρίση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.

«Απορρίπτουμε έντονα οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των πολιτικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της ναζιστικής εποχής», τόνισε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφαν Ζάιμπερτ.
Κρατούμενος στην Τουρκία δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Η Τουρκία προκαλεί ένταση στις σχέσεις της ακόμη και με τα Ηνωμένα Έθνη, με αφορμή την σύλληψη ενός δικαστή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η υπόθεση έχει ήδη φτάσει στα άκρα και ήδη το Δικαστήριο της Χάγης έχει υποβάλει αναφορά εναντίον της Αγκυρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τούρκος δικαστής Αϊντίν Σεφά Ακάι, ο οποίος υπηρετεί στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου, κρατείται στην Τουρκία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την κατηγορία της ανάμειξης στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε θέσει προθεσμία στην Τουρκική κυβέρνηση έως τις 14 Φεβρουαρίου για να απελευθερώσει τον δικαστή παύοντας κάθε δίωξη εναντίον του, αλλά η Άγκυρα ουδέποτε ανταποκρίθηκε.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταγγέλλει τώρα την Τουρκία για παραβίαση του Ψηφίσματος 1966 του 2010 το οποίο απαιτεί από όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να εφαρμόζουν τις αποφάσεις των Διεθνών Δικαστηρίων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top