ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσεχία: Ζέμαν εναντίον Ντράχος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών

zeman

Με καταμετρημένο πάνω από 99 τα εκατό των ψήφων, ο σημερινός πρόεδρος Μίλος Ζέμαν της Τσεχίας έχει ευρύ προβάδισμα 38,6 τα εκατό.
Στην αναμέτρηση για το δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον 68χρονο Γίρι Ντράχος, χημικό και πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών, που ακολουθεί με 26,6 τα εκατό.
Η ψηφοφορία άρχισε την Παρασκευή και ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 26-27 Ιανουαρίου.
Στις επόμενες θέσεις ακολούθησαν ο διπλωμάτης Πάβελ Φίσερ, ο επιχειρηματίας στοιχηματισμού Μίχαλ Χόρατσεκ και ο φυσικός Μάρεκ Χίλσερ με 9 τα εκατό περίπου ο καθένας.
Στη δεκαετία του 1990 ο Ζέμαν οδήγησε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Τσεχίας στην εξουσία παγιώνοντας την θέση του ως κορυφαίο κεντροαριστερό κόμμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κόμμα πριν κάποια χρόνια εξαιτίας έντονης εσωκομματικής διαπάλης.
Το CSSD έχασε τις βουλευτικές εκλογές το περασμένο φθινόπωρο, παρά την ισχυρή οικονομία με χαμηλή ανεργία και υγιή οικονομική ανάπτυξη.
Ο Ζέμαν έχει στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι ομιλίες του είναι γνωστές για την εθνικιστική και αντιμεταναστευτική ρητορική τους, παρόμοια με των εθνικιστικών κυβερνήσεων στην Πολωνία και Ουγγαρία, που αντιτίθενται στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top