ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσεχία: Σήμερα οι υποψήφιοι για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

czech candidates

Ολοκληρώνεται το Σάββατο η ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία όπου οκτώ υποψήφιοι προσπαθούν να διώξουν τον νυν πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, του οποίου η κλίση προς ακροδεξιές ομάδες και θερμές σχέσεις με Ρωσία και Κίνα έχουν διχάσει την κοινή γνώμη.

Η ψήφος έχει αναδειχθεί σε δημοψήφισμα για τον 73χρονο Ζέμαν που είναι πρόεδρος από 2013. Ο Ζέμαν δέχεται σφοδρή κριτική από μουσουλμανικές χώρες και επιθυμεί διακαώς να ενισχύσει τις σχέσεις με Μόσχα και Πεκίνο.

Αν και η προεδρία στην Τσεχία έχει περιορισμένες εκτελεστικές εξουσίες αλλά όλοι οι πρόεδροι είχαν ισχυρή επιρροή στην κοινή γνώμη. Έχουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην συγκρότηση κυβέρνησης, κάτι που προσπαθεί να κάνει η χώρα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ζέμαν είναι φαβορί αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει ισχυρή αντίσταση στο δεύτερο γύρο που αναμένεται σε 2 εβδομάδες. Ο δεύτερος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο φιλοδυτικός Γίρι Ντράχος 68 ετών, πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.

Νίκη οποιουδήποτε από τους κύριους αντιπάλους του Ζέμαν θα μπορούσε να σημάνει ότι οι φωνές από την ηγεσία της Τσεχίας θα πλησιάσουν προς την κύρια κατεύθυνση της ΕΕ, σε αντίθεση με τους πρώην κομμουνιστικούς γείτονες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία των οποίων οι κυβερνήσεις είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Ο Ζέμαν είχε υιοθετήσει σκληρή αντιμεταναστευτική στάση, και κέρδισε την υποστήριξη τόσο του Κομμουνιστικού Κόμματος όσο και της κύριας ακροδεξιάς ομάδας SPD. Έχει επιδιώξει περισσότερες εμπορικές και πιο στενές πολιτικές σχέσεις με την Κίνα και ήταν ο μόνος δυτικός ηγέτης που παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο το 2015.

Ο Ζέμαν έχει θερμές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει ζητήσει την άρση των κυρώσεων της ΕΕ επί της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας για να τονωθούν οι συναλλαγές, κάτι που είναι προεκλογική του υπόσχεση. Έχει ιδιαίτερη στήριξη στην επαρχία και συχνά κάνει καυστικά σχόλια για τις «ελίτ» της Πράγας και τα μμε.

Η στάση του Ζέμαν εναντίον των μεταναστών του έχει δώσει πόντους στη χώρα, που έχει έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της άρνησης να δεχθεί πρόσφυγες με βάση τις ποσοστώσεις της ΕΕ. Ο Ζέμαν έχει κρατήσει μια σταθερή αντιμουσουλμανική στάση αποκαλώντας την μεταναστευτική κρίση του 2015 «οργανωμένη εισβολή» στην Ευρώπη και επιμένει ότι οι μουσουλμάνοι είναι «αδύνατον να ενσωματωθούν». Η χώρα των 10,6 εκατομμυρίων έχει δεχθεί μόνο 12 πρόσφυγες με βάση τις ποσοστώσεις της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αναμένονται το απόγευμα του Σαββάτου.

Το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, αν και η πρώτη του προσπάθεια να κυβερνήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας αναμένεται να απορριφθεί από το κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ζέμαν έχει στηρίξει τον Μπάμπις που προσπαθεί να τραβήξει την υποστήριξη των άλλων πολιτικών κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι πήρε παράνομα ευρωπαϊκές επιδοτήσεις πριν μια δεκαετία.

Την Παρασκευή όταν πήγε να ψηφίσει ο Μίλος Ζέμαν βρέθηκε αντιμέτωπος με γυμνόστηθη γυναίκα, μέλος της οργάνωσης Femen.Η γυναίκα βγήκε μέσα από το πλήθος των δημοσιογράφων που περίμεναν σε ένα εκλογικό κέντρο της Πράγας και στάθηκε μπροστά στον  Ζέμαν που ετοιμαζόταν να παραδώσει την ταυτότητά του στην εφορευτική επιτροπή.

Φωνάζοντας «Ζέμαν, πόρνη του Πούτιν», άνοιξε τα χέρια της επιδεικνύοντας το ίδιο σύνθημα, γραμμένο στο στήθος της. Οι σωματοφύλακες του απερχόμενου, φιλορώσου και αντιμουσουλμάνου προέδρου, την έριξαν στο έδαφος και την ακινητοποίησαν.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Τηλεόρασης της Τσεχίας φέρνει το Ντράχος νικητή με 48,5% έναντι 44 του Ζέμαν στο δεύτερο γύρο.

πληροφορίες reuters.com/ afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top