ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τ. Μάλλοχ: Η Ελλάδα θα βγει εκούσια από την ευρωζώνη

bbc_itw_malloch

Η Ελλάδα θα βγει εκούσια από την ευρωζώνη, εκτιμά ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεντ Μάλλοχ.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και τον Αλέξη Παπαχελά, ο Μάλλοχ, όχι μόνο εκτίμησε ότι η χώρα μας θα επανεξετάσει το Grexit, αλλά πρόσθεσε και ότι υπάρχουν «εύλογα ερωτήματα» για το «εάν θα πρέπει να υπάρχει» πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα αλλά και για το ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότησή του. Ακόμα, εξέφρασε την επιθυμία του να γνωρίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Αυτή τη φορά, πρέπει να πω, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ. (…)», είπε.

Tην Κυριακή, ο ίδιος είχε εκφράσει στο Bloomberg την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη: «Δεν θέλω να μιλήσω εξ ονόματος των Ελλήνων, αλλά πιστεύω πως από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχουν ισχυροί λόγοι για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ». Νωρίτερα αυτό τον χρόνο, ο ίδιος είχε μάλιστα ποντάρει στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Στις αρχές Φεβρουαρίου οι αναφορές των μέσων ότι ο Τεντ Μάλλοχ είναι ο κυριότερος υποψήφιος Αμερικανός πρέσβης στην ΕΕ προκάλεσαν ασυνήθιστα έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών. Όταν ρωτήθηκε γιατί ήθελε να γίνει πρέσβης στην ΕΕ είπε στο BBC News: «Είχα σε προηγούμενη καριέρα διπλωματικό πόστο από το οποίο βοήθησα να διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση. Έτσι ίσως τώρα υπάρχει μια άλλη ένωση που χρειάζεται λίγη εξημέρωση.» Ο Μάλλοχ ήταν σθεναρός υποστηρικτής του Brexit και έχει εκφράσει την άποψη ότι το ευρώ θα καταρρεύσει. Στο Bloomberg TV δήλωσε ότι ελπίζει όλα τα μέλη της ΕΕ να κάνουν δημοψηφίσματα για να φύγουν από την ένωση.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος δήλωσε στην Σία Κοσιώνη: «Δεν είναι αποδεκτό να έχουμε έναν πρέσβη που μας εναντιώνεται. Διασώσαμε πέντε χώρες και επιδεικνύουν σταθερότητα… ακόμη και η Ελλάδα έχει σταθερές προοπτικές. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Δεν χρειαζόμαστε τους Αμερικανούς γι’ αυτό».

Εκτός από το Grexit, ο κ. Μάλλοχ αναφέρθηκε και στον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας πως θα το κατευθύνει προς μια κατεύθυνση που θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top