ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υεμένη: Έκκληση 35 οργανώσεων για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών

A malnourished boy lies on a bed at a malnutrition treatment center in Sanaa, Yemen October 7, 2018. REUTERS/Khaled Abdullah

Τριανταπέντε διεθνείς και υεμενικές μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν έκκληση για «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» στην Υεμένη, με την προειδοποίηση ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται τώρα «στο κατώφλι του λιμοκτονίας».

 Η κοινή έκκληση υπογράφεται από την  Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), οι ΜΚΟ Δράση κατά της Πείνας (Action Contre la Faim), CARE International, Oxfam, Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde) και οργανώσεις της Υεμένης.

«Με 14 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο κατώφλι της λιμοκτονίας – ο μισός πληθυσμός της χώρας – ποτέ δεν ήταν πιο επείγουσα η ανάγκη δράσης» λέει η έκκληση.

Η έκκληση απευθύνεται σε κυβερνήσεις να «εξασφαλίσουν την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» και να «σταματήσουν την προμήθεια όπλων γιατί υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη».

Η Υεμένη, η πιο φτωχή χώρα του αραβικού κόσμου, βρίσκεται σε πόλεμο από το 2015, όταν η περιφερειακή στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συντάχθηκε στον κυβερνητικό πόλεμο εναντίον των ανταρτών Χούτι.

«Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη είναι έργο ανθρώπινο και άμεση συνέπεια των σοβαρών περιορισμών για πρόσβαση σε φαγητό, καύσιμα, εισαγωγές φαρμάκων και ανθρωπιστική βοήθεια» λέει η έκκληση.

Η πτώση της αξίας του νομίσματος και η μη πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων προστίθενται στην καταστροφή.

«Καλούμε τις κυβερνήσεις να διπλασιάσουν τις προσπάθειές του για να εγγυηθούν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ουσιαστικά πράγματα…» λέει το κείμενο.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις πιέζουν την πόλη Χοντέιντα, που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι και βρίσκεται υπό αποκλεισμό από την Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της.

Οι διεθνείς οργανώσεις καλούν τόσο τους αντάρτες όσο και την συμμαχία να επιτρέψουν στους άμαχους να φύγουν από την πυκνοκατοικημένη πόλη των 600.000.

Περίπου 10.000 Υεμενέζοι έχουν σκοτωθεί στην σύγκρουση από το 2015, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top