ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ζητούν οι τράπεζες

dol_vima

Οι τράπεζες που έχουν δανειοδοτήσει τον ΔΟΛ με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ παρεμβαίνουν στις εξελίξεις και καταθέτουν αίτηση για εκκαθάριση εν λειτουργία «των Νέων» και «του Βήματος».

Σύμφωνα με το protothema.gr οι πιστώτριες τράπεζες δεν είναι σύμφωνες με την απόφαση να αναλάβει ο Βασίλης Μουλόπουλος τις τύχες του ΔΟΛ και αναμένεται να καταθέσουν αίτηση για την υπαγωγή του σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος Δένδια. Πρόκειται για μία κίνηση που ουσιαστικά οδηγεί τον ΔΟΛ σε χρεοκοπία.

Μάλιστα, οι τράπεζες που στο παρελθόν είχαν δανειοδοτήσει τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, προτείνουν να αναλάβει την εκκαθάριση ως ειδικός διαχειριστής η εταιρεία Grant Thornton.
Πηγές των πιστωτριών τραπεζών ανέφεραν ότι προτίθενται να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη από τον νόμο δικαστική διαδικασία σε σχέση με το μέλλον του ΔΟΛ.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υπαγωγής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη που μεταξύ άλλων εκδίδει τις εφημερίδες «το Βήμα» και «τα Νέα» σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, μπορεί να απαιτηθεί ένα δίμηνο, σε ακραία περίπτωση ακόμη και τρεις μήνες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το τι μπορεί να γίνει στο μεσοδιάστημα καθώς δεν υπάρχει ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας.

Από την ημέρα διορισμού του, ο ειδικός διαχειριστής έχει προθεσμία 12 μηνών για να ολοκληρώσει την εκκαθάριση, ενώ με τον διορισμό του μπορεί να ξεκινήσει πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης προκειμένου η εταιρεία -εν προκειμένω ο ΔΟΛ- να μην οδηγηθεί σε απαξίωση.

Την ίδια στιγμή, άλλες πληροφορίες εμφανίζουν τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ως ενδιαφερόμενο να στηρίξει κεφαλαιακά τον ΔΟΛ, κάτι που επί του παρόντος παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, σύμφωνα με πηγές τραπεζιτών η επιλογή της αίτησης υπαγωγής μιας υπερχρεωμένης εταιρίας σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία είναι η μοναδική επιλογή των πιστωτών όταν δεν υπάρχει συμφωνία με τον μέτοχο της υπερχρεωμένης επιχείρησης. Άλλη εναλλακτική θα ήταν η αίτηση πτώχευσης, αλλά στην περίπτωση του ΔΟΛ, υπάρχει συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών (και ασυμφωνία με τον μέτοχο της επιχείρησης) και άρα εκλείπει η ανάγκη προστασίας με την αίτηση πτώχευσης.

Εάν τράπεζες και μέτοχος είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, τότε θα επιλεγόταν η αποκαλούμενη μέθοδος pre – pack, δηλαδή η από κοινού με την εταιρία επεξεργασία ενός σχεδίου εξυγίανσης που θα προέβλεπε και σχέδιο για κούρεμα οφειλών.

Εφόσον δεν υπάρχει μία τέτοια συμφωνία, δεν μπορεί να υπάρξει και κούρεμα οφειλών, όπως φημολογείται, εν προκειμένω, και μάλιστα της τάξεως του 70% – 80%, προκειμένου να εμπλακεί στην επόμενη μέρα του ΔΟΛ ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

Εν τω μεταξύ, με την αίτησή τους για την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, οι τράπεζες καταθέτουν και επιστολή πρόθεσης να στηρίξουν χρηματοδοτικά την επιχείρηση μέχρι να γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο η αίτησή τους. Στο διάστημα αυτό, το οποίο υπολογίζεται στο δίμηνο μέχρι να εκδοθεί και η απόφαση του δικαστηρίου, το κύριο βάρος χρηματοδότησης της εταιρίας το επωμίζεται η ίδια. Η χρηματοδότηση δεν υφίσταται εάν η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης δεν γίνει αποδεκτή και δεν ενεργοποιηθεί. Διαρκεί δε (η χρηματοδότηση) καθ΄όλη τη διάρκεια της εκκαθάρισης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους.

Σημειώνεται ότι ο ειδικός εκκαθαριστής θα πρέπει να πωλήσει είτε μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας είτε όλο το ενεργητικό της (δηλ. πώληση της εταιρίας χωρίς τις υποχρεώσεις της προκειμένου αυτή να μην χάσει τη λειτουργική της αυτοτέλεια).

Το ύψος των δανείων του Οργανισμού εμφανίζεται πλέον να έχει υπερβεί τα 220 εκατ. ευρώ, ενώ τραπεζικές πηγές καθιστούν επιτακτική την εξεύρεση επενδυτή ο οποίος θα μπορέσει να στηρίξει την εταιρεία στο μακρό αυτό διάστημα που απαιτείται για την εξυγίανσή της.

Μέχρι να βρεθεί επενδυτής, οι τράπεζες θα πρέπει να συνεισφέρουν νέα κεφάλαια τον όμιλο για να τον κρατήσουν ζωντανό. Ακόμη όμως και εάν δεν βρεθεί επενδυτής που να ενδιαφέρεται για ολόκληρο τον ΔΟΛ και οι τράπεζες χρειαστεί να εκποιήσουν περιουσιακά του στοιχεία, θα πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον Οργανισμό προκειμένου τα περιουσιακά του στοιχεία να μην οδηγηθούν εν τω μεταξύ σε πλήρη απαξίωση επί ζημία των πιστωτών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top