ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπόθεση Γεωργίου: Νέα παρέμβαση Κομισιόν- Απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Georgiou_diki

«Η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών δεν πρέπει επ’ ουδενί να τίθεται προς αμφισβήτηση», δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και εκφράζει εξέφραζε την ανησυχία του για την απόφαση της δικαιοσύνης να καταδικάσει για παράβαση καθήκοντος τον Ανδρέα Γεωργίου και για την διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, χαρακτήρισε την ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών αρχών ως κεντρικό πυλώνα της ορθής λειτουργίας του ευρώ. Επεσήμανε ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών συνιστά ένα από τα κύρια σημεία διαμόρφωσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. «Γι’ αυτό προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν πρέπει επ’ ουδενί να τίθεται προς αμφισβήτηση» πρόσθεσε .

Την ίδια ώρα, στέλεχος της Eurostat, μιλώντας στην εφημερίδα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία των ευρωπαϊκών αρχών για την αίσθηση δικαίου. «Ήταν σαφές πως κανένας δεν άκουσε τα όσα ισχυριστήκαμε» τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας την δική του περιγραφή για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δίκης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως είπε, η ατμόσφαιρα στο δικαστήριο ήταν «τρομακτικά εχθρική», καθώς υπήρχε μία «συμπεριφορά “ανοιχτών” απειλών». «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πραγματοποιούνταν τέτοιες δίκες σε μία δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα» κατέληξε.

Την ίδια ώρα  η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή τις πρόσφατες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση Γεωργίου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι . «η ορθή ερμηνεία και εϕαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές», υπογραμμίζει καταλήγοντας ότι, «η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας Χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι, «οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οϕείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ορθή ερμηνεία και εϕαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές. Η ανεξαρτησία των γραϕείων στατιστικής στα Κράτη μέλη μπορεί να «αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» σύμϕωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας Χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top