ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Φαινομενική λύση» η απόφαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, γράφει ο γερμανικός τύπος

Lagard_Soible

«Ακόμα και μετά την απόφαση του ΔΝΤ για τη χορήγηση νέων πιστώσεων στην Ελλάδα, το Ταμείο απέχει ακόμα πολύ από μια εκταμίευση, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιο με τίτλο «Φαινομενική λύση». Η ανακοίνωση για τα 1,6 δις εκφράζει όμως την προθυμία του να ανταποκριθεί στις πολιτικές προκλήσεις σε διάφορες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα οι επικείμενες γερμανικές εκλογές. Η απόφαση του ΔΝΤ βοηθά τους γερμανούς συντηρητικούς να υπερπηδήσουν την παγίδα που έστησαν οι ίδιοι στον εαυτό τους, όταν το 2015 έδιναν πράσινο φως στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Ο Β. Σόιμπλε είχε τότε υποσχεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, μια απόφαση που ωστόσο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του γερμανού υπουργού Οικονομικών. (…) Για να αποκλιμακώσει τη διαφωνία με την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε σχετικά με την απομείωση του χρέους, το ΔΝΤ δείχνει εικονικά ότι υποχωρεί. Διαθέτει νέες πιστώσεις, όπως το επιθυμούν άλλωστε οι γερμανοί συντηρητικοί, συνδέει όμως την εκταμίευσή τους με ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους. Τόσο η εκταμίευση νέων πιστώσεων όσο και οι ελαφρύνσεις δεν θεωρούνται πάντως πιθανές. Παρ΄ όλα αυτά όμως η συμφωνία βοηθά την καγκελάριο και τον υπ. Οικονομικών να ξεπεράσουν τον σκόπελο των γερμανικών εκλογών. Άγνωστο ωστόσο αν η απόφαση ωφελεί και το ΔΝΤ».

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung επιγράφει άρθρο της «Επί της αρχής – Πράσινο φως του ΔΝΤ σε νέες πιστώσεις για την Ελλάδα» και παρατηρεί: «Με την απόφασή του το Ταμείο εφαρμόζει τη συμφωνία που έλαβαν Κρ. Λαγκάρντ και Eurogroup τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο. (..) Με τον συμβιβασμό αυτό και οι δύο πλευρές διαφυλάττουν το κύρος τους και δίνουν σε χώρες, όπως η Γερμανία, τη δυνατότητα να τερματίσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Πηγή: DW

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top