ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φιλανδία: Στις κάλπες 4,5 εκατομμύρια Φιλανδοί

finland-elections

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να ηγηθούν της πρώτης αριστερής κυβέρνησης σε δύο δεκαετίες. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν επίσης άνοδο του κυριότερου ακροδεξιού κόμματος.

Περίπου 4,5 εκατομμύρια Φιλανδία πηγαίνουν στις κάλπες την Κυριακή για να ψηφίσουν για τους 200 εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ταράξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά από μια καμπάνια στην οποία κυριάρχησαν συζητήσεις για τον τρόπο διατήρησης του πολύτιμο σύστημα πρόνοιας, το κόστος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και την μετανάστευση.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις
– Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που είναι στην αντιπολίτευση αναμένεται να έρθει πρώτο με 19 τα εκατό.
– Με βάση το αποτέλεσμα ο ηγέτης του κόμματος Άντι Ρίνε, πρώην υπουργό οικονομικών, θα πρέπει να βρει εταίρους για να σχηματίσει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση των τελευταίων δύο δεκαετιών.
– Το συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, που είναι στον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, παλεύει για την δεύτερη θέση με το ακροδεξιό Κόμμα των Φιλανδών με ποσοστό 16-17 τα εκατό.
– Το Κόμμα του Κέντρου του πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα και οι Πράσινοι αναμένεται να έρθουν τρίτοι και τέταρτοι.

Η Φιλανδία αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν την επίδοση του Κόμματος των Φιλανδών που είδε αύξηση στην προεκλογική περίοδο. Πολλοί παρατηρητές αναμένουν παρόμοια ευρωσκεπτικιστικά και εθνικιστικά κόμματα να έχουν παρόμοια ενίσχυση στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Ένα υψηλό ποσοστό του Κόμματος των Φινλανδών μπορεί να ενισχύσει το μπλοκ ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης.

Τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία

Πρόνοια: Οι Σοσιαλδημοκράτες και άλλα κόμματα άσκησαν κριτική στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό ότι επέβαλε προνοιακές περικοπές σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας. Ο Ρίνε υποστήριξε αύξηση των φόρων και δαπανών για την διατήρηση κοινωνικών παροχών και παροχών υγείας και του πρωτοπόρου εκπαιδευτικού συστήματος.

Μετανάστευση: Μόνο το 6,6 τα εκατό του πληθυσμού έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα, που είναι το μικρότερο ποσοστό στην Δυτική Ευρώπη. Μέχρι πρόσφατα, η μετανάστευση ήταν ζήτημα ελάσσονος σημασίας για την προεκλογική καμπάνια. Ωστόσο το Κόμμα των Φιλανδών προσέλκυσε ψηφοφόρων από μικρές πόλεις και χωριά που ανησυχούν για το ζήτημα, ιδιαίτερα μετά την δημοσιοποίηση περιστατικών υποτιθέμενων σεξουαλικών επιθέσεων από μετανάστες. Οι άλλοι ηγέτες των κομμάτων προειδοποίησαν ενάντια στην αντιμεταναστευτική ρητορική και γενικεύσεις για τους μετανάστες. Ο Ρίνε στηρίζει την μετριοπαθή μετανάστευση που σχετίζεται με εργασία και να δεχθεί η χώρα κάποιους αιτούντες άσυλο.

Κλιματική αλλαγή: Τα περισσότερα κόμματα στηρίζουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά είχαν διαφορές στο μέχρι ποιο σημείο θα πάνε και με ποιο κόστος. Το Κόμμα των Φιλανδών ανέδειξε το θέμα για να προσελκύσει ψηφοφόρους σκεπτικούς για το κόστος της περαιτέρω δράσης.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 και οι πρώτες εκτιμήσεις θα μεταδοθούν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Yle λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

πηγή dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top