ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Φτάνει ως εδώ» λέει η Τερέζα Μέι – 12 συλλήψεις

Armed police officers walk near Borough Market after an attack left 7 people dead and dozens injured in London, Britain, June 4, 2017. REUTERS/Peter Nicholls

Τουλάχιστον επτά άτομα σκότωσαν οι τρεις εξτρεμιστές ισλαμιστές στην Γέφυρα του Λονδίνου και τραυμάτισαν τουλάχιστον 48 πριν πέσουν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών στην περιοχή Μπόροου Μάρκετ, μέσα σε 8 λεπτά από το πρώτο μήνυμα έκτακτης ανάγκης που έλαβε η αστυνομία.

«Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Διοίκησης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας συνέλαβαν σήμερα Κυριακή 4 Ιουνίου 12 άτομα στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδινου σχετικά με την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Μπόροου Μάρκετ. Συνεχίζονται οι έρευνες σε μια σειρά διευθύνσεις στο Μπάρκινγκ», λέει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε μάρτυρες μιας νέας τάσης της απειλής καθώς η τρομοκρατία τρέφει τρομοκρατία» είπε την Κυριακή η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία με τις σημαίες μεσίστιες.

«Οι δράστες εμπνέονται για τις επιθέσεις όχι μόνο στη βάση προσεκτικά κατασκευασμένων συνομοσιών .. και όχι σαν μεμονωμένοι, ριζοσπαστικοποιημένοι μέσω του ίντερνετ, αλλά αντιγράφοντας ο ένας τον άλλο και συχνά χρησιμοποιώντας τα πιο πρωτόγονα μέσα επίθεσης».
Πρόσθεσε ότι η αντι-τρομοκρατική στρατηγική της Βρετανίας πρέπει να αναθεωρηθεί λέγοντας «Είναι πλέον καιρός να πούμε ως εδώ».

Τα περισσότερα από τα πολιτικά κόμματα ανέστειλαν την προεκλογική καμπάνια, με την πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η καμπάνια ξαναρχίζει την Δευτέρα και ότι οι εκλογές θα γίνουν όπως είναι προγραμματισμένο.

Η Τερέζα Μέι που προήδρευσε της συνεδρίασης του ειδικού οργάνου ασφάλειας Cobra επαίνεσε την αστυνομία για την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε. Αναγνώρισε ότι πρόκειται για το τρίτο χτύπημα σε διάστημα ενός μήνα, αλλά ενημέρωσε ότι οι Αρχές σταμάτησαν τουλάχιστον άλλα πέντε χτυπήματα.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η ιδεολογία του μίσους, η οποία γεννά ακόμα περισσότερο μίσος και που διαστρεβλώνει μια ολόκληρη θρησκεία.

«Το κοινό στοιχείο των δραστών είναι ο ισλαμικός εξτρεμισμός. Είναι μια ιδεολογία που θεωρεί ότι οι δικές μας αξίες είναι ασύμβατες με το Ισλάμ. Αυτή είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις τις εποχής μας: να νικήσουμε τον εξτρεμισμό, πείθοντας τους πολίτες ότι οι δικές μας αξίες είναι καλύτερες» συνέχισε η πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας, όπως είναι. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν» ξεκαθάρισε, απαριθμώντας στη συνέχεια αλλαγές σε επιχειρησιακό επίπεδο: η αντιτρομοκρατική μας στρατηγική πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις, οι Υπηρεσίες πρέπει να έχουν όλες τις εξουσίες που χρειάζονται. Πρέπει -«και θα το κάνουμε»- να εξετάσουμε και το θέμα των ποινών σε όσους καταδικάζονται για τρομοκρατία» τόνισε.

Η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε και πάλι -όπως και μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ- στην ανάγκη να μπει «τάξη» στον κυβερνο-χώρο, εκεί όπου ο εξτρεμισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.

Επανέλαβε μάλιστα την ανάγκη ενεργού εμπλοκής σε αυτό και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, μέσω Twitter, Facebook κ.λπ.

Η περιοχή της επίθεσης έμεινε αποκλεισμένη, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί και άντρες της αντιτρομοκρατικής περιπολούσαν. Οι σταθμοί του τρένου ήταν κλειστοί.

Δεν έχει υπάρξει άμεση ανάληψη ευθύνης .

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top