ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόβοι για χάος στον κυβερνοχώρο από νέα έξαρση του ιού

FILE PHOTO: A man types on a computer keyboard in front of the displayed cyber code in this illustration picture taken on March 1,  2017. REUTERS/Kacper Pempel/Illustration/File Photo

H άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση με περισσότερα από 200.000 θύματα σε τουλάχιστον 150 χώρες από την Παρασκευή τροφοδοτεί τον φόβο ενός «χάους στον κυβερνοχώρο», την ώρα που οι ειδικοί φοβούνται μια νέα έξαρση του ιού τη Δευτέρα όταν εκατομμύρια υπολογιστές τεθούν εκ νέου σε λειτουργία από τους χρήστες τους.
«Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερα από 200.000 θύματα, ιδίως επιχειρήσεις, σε τουλάχιστον 150 χώρες. Διεξάγουμε επιχειρήσεις εναντίον περίπου 200 κυβερνοεπιθέσεων κάθε χρόνο όμως δεν έχουν ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Ουέινραϊτ στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.
Και τίποτα δεν έχει τελειώσει, συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι φοβάται πως θα καταγραφεί από αύριο αύξηση του αριθμού των θυμάτων «όταν ο κόσμος επιστρέψει στις εργασίες του τη Δευτέρα και ανοίξει τους υπολογιστές του».
«Δεδομένου ότι το εύρος είναι πολύ μεγάλο, μπορούμε να διερωτόμαστε εάν ο στόχος που είχαν ήταν το κυβερνοχάος» σημείωσε ο Λοράν Εσλόλ, διευθυντής στρατηγικής ασφάλειας στην εταιρεία Symantec.
Από τη Ρωσία στην Ισπανία και από το Μεξικό στο Βιετνάμ, εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές, ιδίως στην Ευρώπη, «μολύνθηκαν» από την Παρασκευή από το κακόβουλο λογισμικό που απαιτεί λύτρα, το οποίο εκμεταλλεύεται ένα ελάττωμα των συστημάτων Windows.
Το κακόβουλο αυτό λογισμικό (ransomware)κλειδώνει τα αρχεία των χρηστών και τους αναγκάζει να πληρώσουν ένα ποσό σε bitcoin, ίσο με 300 δολάρια (275 ευρώ), προκειμένου να ξεκλειδώσει τα αρχεία.
Η διάδοση του ransomware χτύπησε επιχειρήσεις και υπηρεσίες κάθε μεγέθους: εργοστάσια, νοσοκομεία, καταστήματα και σχολεία.
Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ φάνηκε να αναγνωρίζει σιωπηρά σε blog την Κυριακή το συμπέρασμα στο οποίο ήδη είχαν ευρέως καταλήξει οι ερευνητές: η επίθεση χρησιμοποίησε ένα εργαλείο χακαρίσματος που είχε αναπτύξει η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) και είχε δημοσιευτεί ον λάιν τον Απρίλιο.
«Εχουμε δει ευάλωτα θέματα αποθηκευμένα από την CIA να δημοσιεύονται στα WikiLeaks, και τώρα αυτό το εργαλείο που κλάπηκε από την NSA επηρέασε πελάτες σε όλο τον κόσμο» έγραψε ο Σμιθ. Επίσης έριξε λάδι στη φωτιά αναφερόμενος στην διαμάχη του για την μυστικοπάθεια των κυβερνητικών υπηρεσιών να μην δημοσιοποιούν τις ευπάθειες που ανακαλύπτουν στα λογισμικά.  «Αυτή η επίθεση είναι ένα ακόμα παράδειγμα γιατί η εναποθήκευση των λαθών από τις κυβερνήσεις είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να ξυπνήσουν από αυτή την επίθεση και να αναλογιστούν τη ζημιά που προκαλείται σε πολίτες όταν τα λάθη συγκεντρώνονται σε συρτάρια και δεν δημοσιοποιούνται.
Οι υπολογιστές που χτυπήθηκαν φαίνεται να είναι παλιές συσκευές που οι οργανώσεις δεν θεωρούσαν ότι αξίζει τον κόπο να αναβαθμιστούν ή, σε κάποιες περιπτώσεις, μηχανήματα που συμμετέχουν στην παραγωγή ή νοσοκομειακές λειτουργίες που ήταν πολύ δύσκολο να ενημερωθούν με την διορθωμένη έκδοση του κώδικα χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία, σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας.
Η Renault ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζει η παραγωγή στα εργοστάσια της Γαλλίας και Ρουμανίας, που είχε σταματήσει  για να αποτρέψει την διάδοση του ransomware.
Αλλα θύματα ήταν ένα εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ της Αγγλίας, εκατοντάδες νοσοκομεία και κλινικές του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο διαχειριστής του γερμανικού σιδηροδρόμου Deutsche Bahn, η διεθνής εταιρίας μεταφορών FedEx Corp και η ισπανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telefonica.
Νοσοκομείο στην Τζακάρτα ανακοίνωσε ότι η κυβερνο-επίθεση «μόλυνε» 400 υπολογιστές διακόπτωντας την καταγραφή των ασθενών και την ανάκτηση των ιστορικών τους.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top