ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φώφη Γεννηματά: Δεν θα συμμετέχουμε σε αδύναμες κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα αδιέξοδα

FOFI

Επιδιώκω με κάθε τρόπο τη συνεννόηση, αλλά η συνεννόηση απαιτεί ειλικρίνεια, δηλώνει σε συνέντευξή της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Εδώ που έχουμε φτάσει η λύση περνά μέσα από εκλογές, σημειώνει. Εμείς δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε ως αντιπολίτευση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να συμβάλουμε ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο για να υπάρξει λύση και συνεννόηση την επόμενη μέρα. Αδύναμες κυβερνήσεις δεν μπορούν να δώσουν λύση για τη χώρα. Απαντώ ευθέως: Δεν θα συμμετέχουμε σε αδύναμες κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα, μέσα σε καθεστώς πόλωσης, σε νέα αδιέξοδα. Το μοντέλο αυτό – όπως είναι και η σημερινή κυβέρνηση – έχει αποτύχει».

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέφερε ότι αν θα είναι πολυκομματικός φορέας θα το αποφασίσουν τα κόμματα και οι κινήσεις. Μετεξελισσόμαστε στον νέο ενιαίο φορέα και αυτό έχει σημασία. Η δημιουργία ενός νέου «Επινέ», να καταργηθούν δηλαδή άμεσα τα υπάρχοντα κόμματα, δεν βρήκε πλειοψηφία στον χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε ένα κόμμα τι να κάνει και δεν ενδιαφέρει και τον κόσμο αν θα είναι ο φορέας πολυκομματικός ή ενιαίος. Αυτό που ενδιαφέρει είναι τι έχουμε να πούμε για τα προβλήματα της χώρας, για τα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας.  Γι αυτό είναι σημαντικό το Συνέδριό μας. Αποτυπώνει τη φυσιογνωμία μας, την ταυτότητά μας, το πρόγραμμά μας.

Συνυπάρχουμε με τις διαφορές μας και αυτή είναι η αξία του ενιαίου φορέα. Σε κάθε περίπτωση εμείς παλεύουμε για τη διεύρυνση του χώρου. Τις πόρτες μας δεν τις κλείσαμε ποτέ.

Το «σχέδιο Ελλάδα» είναι μια συνολική τοποθέτηση για το τι χρειάζεται αύριο η χώρα

 

Επεξεργαζόμαστε το δικό μας σχέδιο, το σχέδιο Ελλάδα που θα αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη προγραμματική συμφωνία. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με μεγάλη λαϊκή στήριξη με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη βάση αυτού του σχεδίου η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για το θέμα του χρέους και το θέμα των πλεονασμάτων κατ αρχήν. Ταυτόχρονα να προχωρήσει σε ανατροπές στο κράτος, τη φορολογία, στην αγορά. Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν μπροστά την ανάπτυξη. Αν δεν παραχθεί πλούτος, δεν έχει κανένα νόημα  να μοιράζουμε τη φτώχεια.

Σε 10 περιφερειακές ημερίδες συζητήσαμε με την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς τις δυνατότητες κάθε περιφέρειας. Δεν αφορά μόνο στην ανάπτυξη αλλά και την υγεία, την παιδεία και τις αλλαγές στο Κράτος.

Μόλις ολοκληρώσουμε τον διάλογο με την ελληνική κοινωνία, ανοίγουμε τον διάλογο με τα κόμματα. Διάλογος που ξεκινά από τώρα. Στο Συνέδριό μας καλούνται όλα τα κόμματα – με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή – για να ακούσουν το σχέδιο και για να τοποθετηθούν.

Από το παρελθόν κρατάμε τα θετικά.  Κρατάμε τις ρίζες μας, τις αρχές και τις αξίες μας. Μας εμπνέουν οι άνθρωποι που είναι σύμβολα του χώρου και προχωράμε μπροστά. Το βλέμμα μας είναι στο μέλλον όχι στο παρελθόν. Τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας. Μακάρι να κάνουν και τα άλλα κόμματα την αυτοκριτική που κάναμε εμείς. Μακάρι να το κάνουν γιατί θα αποτελέσει τη βάση για ειλικρινή διάλογο και συνεννόηση.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να αποκτήσουμε τη δική μας ριζοσπαστική, ρεαλιστική  και προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι λένε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι σαν τον βάτραχο που ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν καταφέρει να τον κρατήσουν ζωντανό αυτός βρίσκεται μέσα στον βάλτο. Εμείς δεν θέλουμε να βαλτώσουμε κ. Πετούρη. Εμείς είμαστε που ζούμε, ο ελληνικός λαός ζει τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας. Προφανώς οι Ευρωπαίοι μας θέλουν ζωντανούς μέσα στο ευρώ, το θέμα είναι πώς ζούμε. Έχετε δει μετρήσεις για τους ρυθμούς αύξησης της φτώχειας και τις συνέπειές της. Πόσες άλλες θυσίες πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός; Πόσο ακόμη θα αντέξει η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που υποσχεθήκαμε στους λαούς μας. Έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει να τελειώσουμε με τη λιτότητα και με τους συμβιβασμούς με την ευρωπαϊκή Δεξιά. Να αποκτήσουμε τη δική μας ριζοσπαστική, ρεαλιστική  και προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης της Ευρώπης με μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση  πραγματική ενοποίηση και πραγματική ομοσπονδοποίηση.

 

Από το 2015 ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ έχουν αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση της χώρας

Το 2010 όταν ξεκίνησε η συζήτηση του δανεισμού από τους εταίρους είχαμε να αντιμετωπίσουμε έλλειμμα 35 δις, δυσθεώρητο χρέος και τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας δεν είχε έλλειμμα, είχε πλεόνασμα και είχε μικρό αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Το τι έγινε από το 2015 είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Δεν μπορεί να συγκριθεί το 2010 με το 2015. Πήγαμε πολύ πίσω, χάνουμε ανθρώπινο δυναμικό, επιχειρήσεις, μέσα και εργαλεία για να πάρει η χώρα μπροστά.

Έπρεπε να γίνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και δεν έδωσαν ποτέ χρόνο οι εταίροι στις προηγούμενες κυβερνήσεις για να γίνει ομαλά η προσαρμογή. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είχε και ανοχή στο εσωτερικό και μεγάλη στήριξη από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, στους οποίους προσωπικά έβαλα πλάτη για να στηρίξουν τη χώρα.

Είμαστε ένα πατριωτικό κόμμα. Βάζουμε την πατρίδα πάνω από όλα και τολμώ να πω πώς αυτό το έχουμε πληρώσει. Υπενθύμισα προχθές στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ότι το χρέος είναι ανάγκη και δέσμευση, να απομειωθεί. Στο Eurogroup του 2012 δεσμεύτηκαν απέναντι στον ελληνικό λαό, όχι απέναντι στην κυβέρνηση ότι όταν η χώρα θα φτάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα υπάρξει περαιτέρω απομείωση και αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Εύχομαι ο Σταύρος Θεοδωράκης να βγει νικητής

Εύχομαι στον Σταύρο Θεοδωράκη να είναι γερός και δυνατός. Μπορεί να βγει νικητής – σας μιλώ ως άνθρωπος που έχει δώσει αντίστοιχη μάχη. Μπορεί να βγει νικητής αρκεί να το πιστέψει ο ίδιος. Οι ευχές μας είναι μαζί του. Σιδερένιος και να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατό.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top