ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φ. Γεννηματά: «Η παράταξή μας θα καθορίσει τις εξελίξεις»

gennimata4

Το μήνυμα ότι «η νέα εποχή για τη χώρα περνά μέσα από τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ· περνά από την ήττα όλων των πολιτικών που οδηγούν στην συντηρητική οπισθοδρόμηση καθώς και την παλινόρθωση της Δεξιάς» έστειλε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου το μεσημέρι της Κυριακής.
Το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου και όπως είπε η πρόεδρος του νέου φορέα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι όλα αλλάζουν στην πολιτική μας ζωή, νέοι συσχετισμοί διαμορφώνονται, και «η παράταξή μας θα καθορίσει τις εξελίξεις».
Σε ό,τι αφορά το συνέδριο η κυρία Γεννηματά τονίζει ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την επόμενη μέρα της παράταξης.
Αναφερόμενη στις πολιτικές ισορροπίες και συσχετισμούς είπε πως «η νέα εποχή για την χώρα περνά μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Περνά από την ήττα όλων των πολιτικών που οδηγούν στην συντηρητική οπισθοδρόμηση καθώς και την παλινόρθωση της Δεξιάς. Οι προοδευτικοί πολίτες συνειδητοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε αριστερά και πράττει δεξιά, μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις χωρίς πρόγραμμα, παραδέχθηκε αυταπάτες για να κρύψει τις απάτες».
Η Φώφη Γεννηματά εστίασε την κριτική της σε θέματα όπως το Σκοπιανό που κάνει λόγο για επικίνδυνη διγλωσσία της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια έθεσε τέσσερα σημεία προκλήσεις στο δρόμο του νέου φορέα
Πρώτον. Με μια νέα Διακήρυξη που θα περιγράφει με σαφήνεια το πολιτικό και ιδεολογικό μας στίγμα ως Παράταξη Πατριωτική, Δημοκρατική, Προοδευτική, Μεταρρυθμιστική, στις σύγχρονες συνθήκες, με νέες αντιλήψεις και προτεραιότητες, αλλά πάντα με βάση τις αξίες και τις αρχές μας.
Δεύτερον. Με μια Νέα Προσέγγιση για την θέση της χώρας μας στον σύγχρονο διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και σε μια Ευρώπη που πρέπει γρήγορα να αλλάξει με τους Σοσιαλδημοκράτες και πάλι πρωταγωνιστές.
Βαδίζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και την Σοσιαλιστική Διεθνή για να αλλάξουμε την Ευρώπη, μακριά από τις πολιτικές της διαρκούς λιτότητας και με νέες πρωτοβουλίες που καταπολεμούν το «κακό» – τις διευρυμένες Κοινωνικές Ανισότητες – στην ρίζα του.
Με νέες πρωτοβουλίες που καταπολεμούν την φτώχεια, αντιμετωπίζουν την ασύδοτη δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου, προστατεύουν το περιβάλλον, μειώνουν τους εξοπλισμούς. Μακριά από ηγεμονισμούς, αποσχιστικούς εθνικισμούς, με ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον ρατσισμό.
Τρίτον. Με την ολοκλήρωση του «Σχεδίου Ελλάδα», ώστε να εγγυηθούμε την Αναπτυξιακή έκρηξη που έχει ανάγκη η χώρα, όχι μόνο με τις μεγάλες ξένες επενδύσεις, αλλά με κίνητρα για τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις που δουλεύουν στην χώρα μας.
Στόχος μας ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο που οριοθετείται από ιδεοληψίες και συντηρητικές πολιτικές.
Εμείς έχουμε στο κέντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Θέλουμε ανάπτυξη για όλους, ισχυρή μεσαία τάξη, και πραγματική αλληλεγγύη για τους αδύναμους.
Με μια νέα σχέση συνεργασίας Κράτους-Αγοράς-Κοινωνίας που διασφαλίζει την Εθνική Ανασυγκρότηση και την Οικονομική Ανάπτυξη.
Και παράλληλα να δημιουργήσουμε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, δίνοντας και πάλι ελπίδα ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.
Με μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικά Δημόσια αγαθά, στην Υγεία, την Παιδεία, και αξιοπρεπείς συντάξεις από την Κοινωνική Ασφάλιση.
Με έμπρακτη Κοινωνική Αλληλεγγύη προς αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, με στήριξη των νέων ζευγαριών και της οικογένειας.
Με ανατροπές στο κράτος, για περισσότερη διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία, με πλήρη αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και καταπολέμηση των πελατειακών δικτύων.
Τέταρτον: Με ένα νέο Καταστατικό που διασφαλίζει μια αναγεννημένη πολιτική δομή και οργάνωση.
Με βαθιά αλλαγή στις κατεστημένες λογικές, των μηχανισμών, της ίντριγκας, των αρχηγίσκων, με νέα αντίληψη στην σχέση του με τους πολίτες. Απαλλαγμένη από κάθε παθογένεια του παρελθόντος.
Με συλλογικές λειτουργίες ενιαίο και ισχυρό πολιτικό κέντρο στην πολιτική διεύθυνση, αλλά και με μεγάλες αρμοδιότητες στις περιφερειακές οργανώσεις.
Με ανοιχτές τις πόρτες στους πολίτες, με σεβασμό σε όλες τις απόψεις, με δημοκρατικές διαδικασίες, με αυτόνομη λειτουργία από το κράτος με ουσιαστική ανανέωση με τους νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή.
Με ετήσια Προγραμματικά Συνέδρια και Προκριματικές εκλογές για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας.
Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα καινοτομήσουμε κατοχυρώνοντας πρώτοι εμείς το ψηφιακό κόμμα στη Ελλάδα, με διαδικασίες Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας Διαβούλευσης, Διαλόγου, Δημοψηφισμάτων και Ψηφοφοριών στο Κίνημα Αλλαγής. Η Διαφάνεια και η λογοδοσία είναι αδιαπραγμάτευτες.
Σημεία της ομιλίας της
1. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
Η οργάνωση της πρόσφατης επίσκεψης Ερντογάν από την Κυβέρνηση, υπήρξε ένα μεγάλο φιάσκο που έβλαψε τα εθνικά συμφέροντα.
Και το χειρότερο η Κυβέρνηση που εξαπάτησε κατ’ εξακολούθηση τον ελληνικό λαό δείχνει μοναδική συνέπεια να εκπληρώσει τις κρυφές δεσμεύσεις που φαίνεται ότι ανέλαβε έναντι του κ. Ερντογάν και μάλιστα χωρίς κανένα ορατό αντάλλαγμα.
2. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Στο θέμα των Σκοπίων μετά το αδιέξοδο και με τους άστοχους χειρισμούς της ΝΔ, η παράταξή μας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος αυτού.
Το 1995 με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου προχωρήσαμε στη σύναψη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τη γειτονική χώρα για την προώθηση φιλικών σχέσεων, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Στην περίοδο 2001-2002 με κυβέρνηση του Κ. Σημίτη κάναμε μια συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος στη βάση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση (ergaomnes).
Σήμερα η διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η έλλειψη κάθε ουσιαστικής ενημέρωσης για τις συνομιλίες και η πατριδοκάπηλη στάση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, υπονομεύει ευθέως την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσης.
Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία δέσμια των δικών της αντιφάσεων δίνει μάχες οπισθοφυλακών.
Καταγγέλλουμε τα μικροκομματικά παιχνίδια και όλο το ανούσιο blamegame μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα , όπου αντιδικούν με στόχο να ακούγονται ευχάριστα στο εσωτερικό ακροατήριο του ενός ή του άλλου άκρου.
Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται υπεύθυνα και σταθερά στο πλαίσιο των διαμορφωμένων θέσεων της χώρας για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις η οποία θα συνοδεύεται από ρητές δεσμεύσεις αποτροπής ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν.
Θα τοποθετηθούμε με αυτά τα κριτήρια όταν η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΣΗΜΑ καταθέσει το προϊόν της διαπραγμάτευσης της στο τραπέζι.
Δεν θα γίνουμε μέρος της θεατρικής παράστασης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άλλων αυτόκλητων κομπάρσων.
3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Οι δηλώσεις Νταισελμπλουμ είναι αποκαλυπτικές. Με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και Υπουργό Οικονομικών τον κ. Τσακαλώτο, « σχεδόν τα πάντα έγιναν πιο εύκολα» για την εφαρμογή των συντηρητικών πολιτικών λιτότητας.
Τα έδωσαν όλα.
Η δήθεν καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα.
Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη «φροντίσει» να περάσει τη θηλιά στο λαιμό της χώρας και του λαού. Με την έξοδο από το 3ο -δικό του- Μνημόνιο, έχουμε είσοδο στο 4ο άτυπο Μνημόνιο που έχει ήδη συμφωνήσει και προκαταβολικά νομοθετήσει
4. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Κάνουμε το Συνέδριό μας υπόθεση όλου του προοδευτικού κόσμου.
Συνέδριο Αναγέννησης της Κεντροαριστεράς.
Συνέδριο σταθμός για ένα ισχυρό ρεύμα πλειοψηφίας.
Στο Συνέδριο μας:
· Θα διατυπώσουμε μια συγκεκριμένη , σύγχρονη και συνάμα προοδευτική και λαϊκή προγραμματική πρόταση, που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, που θα χτυπήσει αποτελεσματικά τις ανισότητες. Εμείς έχουμε στο κέντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Θέλουμε ανάπτυξη με ισχυρή μεσαία τάξη, και πραγματική αλληλεγγύη για τους αδύναμους.
· Θα διαμορφώσουμε ένα νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς απαλλαγμένο από τις κατεστημένες λογικές, των μηχανισμών, της ίντριγκας, των αρχηγίσκων, με νέα αντίληψη στην σχέση του με τους πολίτες. Με συλλογικές λειτουργίες ενιαίο και ισχυρό πολιτικό κέντρο στην πολιτική διεύθυνση, αλλά και με μεγάλες αρμοδιότητες στις περιφερειακές οργανώσεις. Με ανοιχτές τις πόρτες στους πολίτες, με σεβασμό σε όλες τις απόψεις, με δημοκρατικές διαδικασίες, με αυτόνομη λειτουργία από το κράτος με ουσιαστική ανανέωση με τους νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή. Με ετήσια Προγραμματικά Συνέδρια και Προκριματικές εκλογές για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας. Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα καινοτομήσουμε κατοχυρώνοντας πρώτοι εμείς το ψηφιακό κόμμα στη Ελλάδα, με διαδικασίες Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας Διαβούλευσης, Διαλόγου, Δημοψηφισμάτων και Ψηφοφοριών στο Κίνημα Αλλαγής.
Δίνουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν όλοι και στην εκλογή των Συνέδρων, «ανοίγοντας» και πάλι το Μητρώο, καλώντας όλους τους προοδευτικούς πολίτες και ιδιαίτερα όλους όσους ψήφισαν στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, να γίνουν μέλη του νέου φορέα.
Και μέσα από διαφανείς διαδικασίες θα εκλέξουν τουλάχιστον το 50% της σύνθεσης του Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετέχουν και εκλεγμένοι από θεσμικούς φορείς της Κοινωνίας, της Αυτοδιοίκησης, της Παραγωγής, των Εργαζομένων, των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων αλλά και εκπρόσωποι των κομμάτων και των Κινήσεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής.
5. ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ
Κατοχυρώνουμε την Αυτόνομη πορεία, τον Διακριτό μας ρόλο, τον προοδευτικό λόγο, με σταθερή προσήλωση στις αξίες της προοδευτικής παράταξής μας.
Με ανοιχτά μέτωπά προς τη συντήρηση και τον λαϊκισμό.
Αυτό ας το καταλάβουν όλοι , φίλοι και αντίπαλοι αλλά και οι πάσης φύσεως καλοθελητές.
Το Κίνημα Αλλαγής ούτε καθοδηγείται ούτε πολύ περισσότερο χειραγωγείται με οποιασδήποτε μορφής επιθέσεις. Είτε πρόκειται για επιθέσεις δήθεν φιλίας είτε για επιθέσεις συκοφαντίας.
Να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι όλα αλλάζουν στην πολιτική μας ζωή, νέοι συσχετισμοί διαμορφώνονται, η παράταξή μας θα καθορίσει τις εξελίξεις.
Η νέα εποχή για την χώρα περνά μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
Περνά από την ήττα όλων των πολιτικών που οδηγούν στην συντηρητική οπισθοδρόμηση καθώς και την παλινόρθωση της Δεξιάς.
Οι προοδευτικοί πολίτες συνειδητοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε αριστερά και πράττει δεξιά, μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις χωρίς πρόγραμμα, παραδέχθηκε αυταπάτες για να κρύψει τις απάτες.
Την ίδια ώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ΝΔ παραμένει μια βαθιά συντηρητική δύναμη, ανίκανη τελικά να αναδείξει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο έναντι της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αμήχανη επειδή με την μετάλλαξη του ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στα χωράφια της, εγκλωβίζεται στην αντίφαση να ζητά την ψήφο των πολιτών, για να εφαρμόσει την ίδια πολιτική, καλύτερα, επειδή αυτό εγγυώνται οι επιδόσεις της στην άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top