ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαμενεΐ: Το Ιράν απέκρουσε τις προσπάθειες των εχθρών του να ανατρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία

Iran_ taraxes

Το Ιράν απέκρουσε τις προσπάθειες των εξωτερικών εχθρών του να μετατρέψουν τις νόμιμες διαμαρτυρίες σε εξέγερση ανατροπής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε την Τρίτη ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Τα σχόλια στο Twitter και τα ιρανικά μέσα υπογράμμισαν την σιγουριά του καθεστώτος ότι έχει εξαλείψει τις διαμαρτυρίες που απλώθηκαν σε πάνω από 80 πόλεις και άφησαν τουλάχιστον 22 νεκρούς.
«Για άλλη μια φορά το έθνος λέει στις ΗΠΑ, Βρετανία και όσους επιζητούν να ανατρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από το εξωτερικό ότι ‘αποτύχατε και θα αποτύχετε και στο μέλλον» έγραψε στο Twitter.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, που είναι πιστοί στον Χαμενεΐ, ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν τέλος στην αναταραχή που ισχυρίζονται ότι υποδαυλίστηκε από εχθρούς στο εξωτερικό.
Τουλάχιστον 1000 άτομα συνελήφθησαν στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων 10 χρόνων, με δικαστικούς να λένε ότι οι επικεφαλής μπορεί να αντιμετωπίσουν και ποινή θανάτου.
Ο Χαμενεΐ είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ξεχώρισε όταν μέσω Twitter υποσχέθηκε μεγάλη υποστήριξη από τις ΗΠΑ στους διαδηλωτές, όταν έρθει η ώρα.
Ο Χαμενεΐ έγραψε: «…αυτός ο άνθρωπος που κάθεται επικεφαλής του Λευκού Οίκου –αν και φαίνεται να είναι πολύ ασταθής άνθρωπος – πρέπει να καταλάβει ότι αυτά τα εξτρεμιστικά και ψυχωτικά επεισόδια δεν θα μείνουν ανταπάντητα».
Εκτός από Ουάσιγκτον και Λονδίνο, ο Χαμενεΐ κατηγορεί και το Ισραήλ, την εξόριστη ομάδα αντιφρονούντων Mojahedin-e-Khalq και «μια πλούσια κυβέρνηση» στην περιοχή του Κόλπου, κάνοντας αναφορά στην Σαουδική Αραβία.

People hold signs as Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei speaks, Iran, January 9, 2018. Leader.ir/Handout via REUTERS

Πλακάτ υπέρ του Αγιατολάχ Χαμενεΐ την ώρα ομιλίας του στις 9 Ιανουαρίου 2018 . Leader.ir/Handout via REUTERS

Ο Χαμενεΐ, σε μια σπάνια παραδοχή, χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις – που ξεκίνησαν ως διαμαρτυρίες για την οικονομία, αλλά σύντομα έγιναν πολιτικές – «παιχνίδι με πυροτεχνήματα» αλλά είπε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να εκφράζουν έννομες ανησυχίες.
«Αυτές οι ανησυχίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να αφουγκραστούμε, πρέπει να ακούσουμε. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στο μέτρο του δυνατού» φέρεται να λέει, υπαινισσόμενος ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις όχι μόνο από την κυβέρνηση του προέδρου Ρουχανί, αλλά και από το ιερατείο.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top