ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλοι παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου «Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί»

IMG_2510

Με αφορμή το βιβλίο «Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί: Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, οι εξωτερικές απειλές και τα όρια της συνεργασίας στην ΕΕ» που έγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού και δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα της πολιτικής σκηνής της χώρας στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, η βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, και η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Αννα Διαμαντοπούλου.

«Το βιβλίο ξεκινάει με δύο ρήσεις: η πρώτη είναι του Χέλμουτ Σμιτ «όποιος έχει οράματα να πηγαίνει στο γιατρό». Ο Σμιτ το είπε σε μια εποχή που ήταν νωπές οι μνήμες της καταστροφής της ίδιας της Γερμανίας και της Ευρώπης από τα υψηλά οράματα και τις μεγάλες ιδεολογίες. Πιστεύω ότι δίχως όραμα που να κινητοποιεί τους πολίτες δεν προχωρούν τα πράγματα. Και το όραμα δεν είναι ο ΦΠΑ και οι φόροι. Μια πραγματιστική πολιτική δεν εμπνέει. Όσοι οδηγούνται σε πολέμους έχουν την αίσθηση ότι υπερασπίζονται ιδέες θρησκευτικές, πολιτικές ή ηθικές αξίες. Η δεύτερη ρήση είναι του Έντουαρντ Καρ που λέει ότι «τίποτα στην Ιστορία δεν είναι αναπόφευκτο εκτός από την επικρατούσα αίσθηση ότι για να εξελιχθούν τα πράγματα διαφορετικά οι γενεσιουργές αιτίες όφειλαν να είναι διαφορετικές». Η ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Κι ότι δεν γίνεται να αλλάξουμε το παρελθόν και τις γενεσιουργές αιτίες. Μην κάνουμε το λάθος όμως να τις αγνοούμε. Το παρελθόν μας δίνει πολλά μαθήματα. Ας δούμε το πρόσφατο παρελθόν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ας το διαβάσουμε σωστά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αποφύγουμε νέες τραγωδίες όπως αυτές που έζησε η Ευρώπη τους προηγούμενους αιώνες. Τα μαθήματα είναι πολύ ακριβά για να τα ξεχνάμε» είπε ο συγγραφέας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου τόνισε πως «για τη χώρα μας είναι υπαρξιακό ζήτημα η παραμονή της στην πρώτη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η παραμονή της στο ευρώ». Παράλληλα, είπε πως «η Ελλάδα δεν έχει επιλογές» και πρόσθεσε: «Ή θα είναι στην πρώτη ταχύτητα, δηλαδή στο ευρώ, ή θα βρεθεί στην απόλυτη περιθωριοποίηση».

«Είναι κρίμα για το πολιτικό σύστημα της χώρας ότι τα τελευταία χρόνια με βάση στενές πολιτικές παρωπίδες και πολιτικά σχέδια που αφορούν σε εξυπηρέτηση ιδιαίτερων συμφερόντων, ορισμένοι μηχανεύονται και να προπαγανδίζουν αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπα και διαδοχικές «πολίτικες παρενθέσεις» για την παρούσα διακυβέρνηση», είπε ο Νίκος Βούτσης.

«Είπε πολλά «γιατί» o Νίκος Βούτσης. Απλά η κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται στο «διότι» επεσήμανε η Αννα Διαμαντοπούλου που έκλεισε την δική της ομιλία σημειώνοντας ότι «τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο» και υπογραμμίζοντας μια ανησυχία στα όρια της βαθιάς αγωνίας για το μέλλον: «Είναι χρέος να μείνουμε στην Ευρώπη για τα παιδιά μας», κατέληξε.

O Σταύρος Θεοδωράκης σηκώθηκε από το πάνελ και μίλησε όρθιος. «Μ’ αυτό τον τρόπο θα μιλήσω λιγότερο» κι αποδείχτηκε ότι το εννοεί. Πράγματι, η ομιλία του ήταν πολύ μικρή και κατέληξε: «Ο Κ. Καραμανλής κέρδισε το πρώτο στοίχημα, ο Κ. Σημίτης το δεύτερο κι εμείς καλούμαστε να κερδίσουμε το τρίτο που θα έχει να κάνει με την επιβίωση των επόμενων γενεών». Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο συγγραφέας.

Για το έργο του κ. Τσιόδρα μίλησαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο οποίος μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι προλογίζουν το βιβλίο.

Παρατηρητές στάθηκαν στην εμφάνιση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στις αναμενόμενες παρουσίες του  Γιώργου Μαυρωτά, καθώς και του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος είχε πιάσει κουβέντα με την πρώην βουλευτή και υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

Παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο Πέτρος Μολυβιάτης, οι πρώην υπουργοί Σταύρος Δήμας, Νίκος Δένδιας, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Ζαννιάς και πολλοί άλλοι.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top