ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Όχι» Βενιζέλου στην αναθεώρηση του Συντάγματος τώρα

venizelos1

Απορριπτικός ως προς την δρομολογούμενη από την κυβέρνηση διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με σημερινό του άρθρο του στην εφημερίδα «τα Νέα».

Στο άρθρο του με τίτλο «Σύνταγμα χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει», δηλώνει, αντίθετος και με τη συζήτηση περί αναθεώρησης της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας σε μία Βουλή και με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η αναθεώρηση της αναθεωρητικής διαδικασίας προκειμένου να καταστεί ένα αυστηρό Σύνταγμα «μετριοπαθώς αυστηρό», μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία μιας επικίνδυνης καταστρατήγησης του Συντάγματος, δηλαδή τήρησης των πολύ ευκολότερων διαδικαστικών προϋποθέσεων προκειμένου να τροποποιηθούν και κυρίως να αλλοιωθούν δημοκρατικές και δικαιοκρατικές εγγυήσεις».

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως Σύνταγμα χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει και πως πρέπει να διαφυλαχθούν αμφότερα στη μάχη υπέρ των θεσμών, απέναντι σε μία κυβέρνηση, που, όπως λέει, εμπνέεται από τα παραδείγματα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κόντρα στις θεμελιώδεις ευρωπαικές αξίες.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως «οι περίοδοι της όξυνσης των πολιτικών αντιθέσεων, οι περίοδοι που εκτρέφουν τη δημαγωγία, τον εθνικολαϊκισμό, τις πολιτικές απάτες και αυταπάτες, ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύουν υπαρξιακοί κίνδυνοι για τον τόπο, δεν είναι περίοδοι κατάλληλες και πρόσφορες για αναθεώρηση του Συντάγματος». Εξαπολύει, δε, σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για εκβιασμό των θεσμών, έκπτωση των εγγυήσεων κράτους Δικαίου, καταρράκωση της Διάκρισης των Εξουσιών και προσβολή της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και διερωτάται πως θα κινηθεί η σχετική διαδικασία, όταν η αντιπολίτευση εγκαλεί τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για βαριά και συστηματική προσβολή των θεσμών.

«Έγκριτοι επιστήμονες- σημειώνει- το αντιλαμβάνονται αυτό και προτείνουν μια «mini» αναθεώρηση για λίγα, αλλά «maxi» θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτεύματος. Δεν είναι αυτή η λύση. Λύση είναι να διαμορφωθούν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις μιας σοβαρής αναθεωρητικής διαδικασίας». Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος επιμένει πως πίσω από την κυβερνητική πρωτοβουλία περί αναθεώρησης του Συντάγματος κρύβεται η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να συγκαλύψει τις συνταγματικές της ανομίες και υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση ευτέλισε τη συναινετικήστάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τον Ιούλιο του 2015, ενώ η υπεύθυνη, όπως λέει, στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής απαντιέται με χυδαιότητες ή μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ολόκληρο το Άρθρο 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top