ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όχι στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απλή αναλογική από Μητσοτάκη-Γεννηματά

KEDE

Την δέσμευσή του ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απλή αναλογική και ότι θα επαναφέρει το ισχύον σύστημα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δε θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση της ΝΔ. Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς. Δε θα το επιτρέψουμε. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η οποία απηχεί την συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στο συνέδριο. Η απλή αναλογική θα οδηγήσει στην ακυβερνησία των δήμων. Ο πραγματικός στόχος ης κυβέρνησης είναι να πάρει τον έλεγχο το υπουργείο Εσωτερικών των δήμων και των περιφερειών. Εμείς έχουμε επισημάνει ότι αυτή η μεθόδευση θα μας βρει απέναντι» ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.

Όπως είπε «οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν μαζί με τις βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις βουλευτικές εκλογές. Η αποδοχή ότι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, σημαίνει ότι οι εθνικές εκλογές θα έχουν γίνει νωρίτερα και η κυβέρνηση θα έχει ηττηθεί». Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα επαναφέρει αμέσως τον ισχύοντα νόμο και θα ανοίξει διάλογο με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για τη βελτίωσή του στην συνέχεια.

«Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζουν όσοι φοβούνται την ετυμηγορία του λαού. Εμείς αντιμετωπίζουμε την Αυτοδιοίκηση σαν την πρώτη βαθμίδα της δημοκρατίας που συμβάλλει στον στόχο της ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και, απευθυνόμενος προς τους δημάρχους και περιφερειάρχες, πρόσθεσε ότι «η κεντρική πολιτική σκηνή επιδεικνύει καχυποψία, ακόμη και εχθρότητα προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Είσαστε όμηροι ενός συγκεντρωτικού κράτους που σας στερεί το οξυγόνο».

Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό, που δεν ήταν στο συνέδριο, και στην κυβέρνηση ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αντί να θέσει ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση της αυτοδιοίκησης προτίμησε μισόλογα και επέλεξε την αυτοδιοίκηση σαν πεδίο για κομματικούς τακτικισμούς. Θέλει να σας χρησιμοποιήσει για τα σχέδιά της και τους στόχους της. Δεν έχει ερείσματα στην Αυτοδιοίκηση και θέλει να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή αναστάτωση, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας με τον χρόνο των εκλογών».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ

Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στις κουτοπονηριές 

Την πλήρη αντίθεση της, στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εξέφρασε η επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής», Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ.

« Αυτή η Κυβέρνηση έχει μόνη αρχή την εργαλειακή αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας. Τους θεωρεί κάστρα  προς κατάληψη και επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής. Δεν είναι αυτή η ανάγκη του θεσμού και του τόπου. Δείτε για παράδειγμα την απλή αναλογική που προτείνει στους ΟΤΑ. Χωρίς ανακατανομή εξουσιών διαλύει κάθε δυνατότητα άσκησης τοπικής εξουσίας και τους μετατρέπει  σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας», επεσήμανε στο  συνέδριο της ΚΕΔΕ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε:

«Ας σκεφτούμε τι σημαίνει για τους δημότες η αδυναμία να  παίρνονται αποφάσεις για να προχωρήσουν έργα συντήρησης τοπικών υποδομών η για να εφαρμοστούν οι αναγκαίες προνοιακές και κοινωνικές πολιτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι παίζουν με το χρόνο διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών εκλογών, αντιμετωπίζοντας το θεσμό ως περίπου κινητή εορτή, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Όσον αφορά την κουτοπονηριά ότι αυτό είναι πρόκριμα επαναφοράς  του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές νομίζω ότι καταντά άσκηση επί χάρτου. Εμείς δεν συζητάμε αποσπασματικά για τα κρίσιμα ζητήματα θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις και ασφαλώς δεν θα μας βρουν υποστήριγμα και βεβαίως πολύ περισσότερο δεν θα μας βρουν συνένοχους στις επιλογές  και τις επιδιώξεις τους. Οι ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον Κλεισθένη».

Ολόκληρη η  ομιλία εδώ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top